Руските олигарси са знаели за войната предварително и са побързали да скрият активи

Руските олигарси са знаели предварително за датата на руската инвазия в Украйна и са започнали да прехвърлят свои активи на имената на свои близки, за да избегнат санкциите. До такива изводи стигна FinCen, агенцията за борба с финансовите престъпления към Министерството на финансите на САЩ в разследване на действията на руския едър бизнес в навечерието на войната, съобщава Би Би Си.

Медията се позовава на доклади от други структури, които съобщават за съмнителни транзакции по сметки и средства на редица руснаци. FinCen се фокусира върху тенденциите, наблюдавани в докладите на Закона за банковата тайна (BSA) от март 2022 г. до октомври 2022 г. Става дума за руски олигарси, високопоставени лица и лица, фигуриращи в санкционните списъци. Въз основа на 454 доклада, описващи подозрителна дейност за десетки милиарди долари, агенцията идентифицира три основни тенденции.

Първо, руските олигарси са преместили или прехвърлили средства и активи около времето на руската инвазия, като са ги прехвърлили на най-близкото обкръжение или членове на семейството.

Второ, руските олигарси в началото на годината са купували чуждестранни недвижими имоти или скъпи стоки: бижута или изкуство.

И трето, няколко олигарси са започнали да прехвърлят средства от сметки в Русия към сметки в други страни, включително САЩ, малко преди или по време на руската инвазия.

FinCen смята, че олигарсите са действали по схема, подобна на тази, следвана от Роман Абрамович. През януари британският Guardian, позовавайки се на документи от кипърската компания Meritservus, съобщи, че милиардерът малко преди началото на войната е прехвърлил активи за най-малко 4 милиарда долара на седем деца, най-малкото от които е на 9 години.

Преди инвазията Абрамович притежаваше поне 10 тръста, регистрирани в Кипър и Джърси. През февруари той започва тяхната реорганизация. Децата на милиардера стават акционери на големи руски компании и собственици на скъпи имоти. Процедурата по реорганизация приключва в деня на началото на войната – 24 февруари.

След избухването на войната в Украйна правителствата на Великобритания и Европейския съюз наложиха санкции срещу Абрамович, обвинявайки го, че се облагодетелства от връзките с Владимир Путин. Абрамович отрича връзки с Кремъл.

Докладите на FinCEN и BSA се използват от REPO (Работна група за руски елити, подставени лица и олигарси) за търсене на активи на руснаци, които са обект на санкции. От началото на войната тя блокира или замрази повече от 30 милиарда долара руски активи и силно ограничи достъпа на санкционирани руснаци до международната финансова система.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy