Руските сили вероятно контролират по-голямата част от град Соледар в Соледар в Източна Украйна

Руски войски и бойци на частната военна компания „Вагнер“ вероятно контролират по-голямата част от градчето Соледар в Източна Украйна, след тактически напредък през последните четири дни. Това се посочва в редовната разузнавателна сводка на британското министерство на отбраната, предаде Ройтерс.

Длъжностни лица в Киев казаха, че Москва е засилила мощното си настъпление към Соледар в промишления Донбаски регион, принуждавайки украинските сили да отблъскват вълни от нападения, водени от „Вагнер“ около селището и близките фронтови линии.

Град Соледар, в Донецка област, се намира на около 15 километра от Бахмут – град, който имаше около 70 000 жители преди началото на руската инвазия през февруари миналата година, и който сега е епицентър на боевете.

Много вероятно е руската ос към Соледар да е опит Бахмут да бъде обкръжен от север и да бъдат нарушени украинските комуникационни линии, се посочва в британската разузнавателна сводка.

В Бахмут войските на двете страни претърпяха тежки загуби в някои от най-интензивните окопни бойни действия откакто Русия нахлу в Украйна преди близо 11 месеца.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски заяви, че украинските войски устояват на атаките срещу Соледар.

„Благодаря на всички наши войници, които защитават Бахмут … и бойците в Соледар, които устояват на новите и още по-яростни атаки от нашествениците“, каза президентът Зеленски в ежедневното си видеообръщение.

По думите му всичко в града е напълно унищожено. „Цялата територия на Соледар е покрита с трупове на нашествениците и носи следи от експлозиите. Ето как изглежда лудостта“, добави украинският президент.

Преди ден украинските въоръжени сили съобщиха, че са отблъснали опит за превземане на Соледар, след което боевете са се възобновили.

„След неуспешен опит на врага да превземе Соледар в Донецка област руснаците се прегрупираха, възстановиха живата си сила, прехвърлиха допълнителни щурмови подразделения, промениха тактиката и започнаха атаки“, написа украинският заместник-министър на отбраната Ханна Маляр в Tелеграм.

„В момента врагът е разположил голям брой щурмови части, формирани от най-добрите резерви на групата „Вагнер“. Те буквално стъпват върху труповете на собствените си войници“, добави тя.

Ръководителят на частната руска военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин каза, че атаката срещу Соледар е извършена „изключително“ от членове на неговата организация.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy