Руските сили засилиха атаките срещу Херсон на фона на застоя във военните действия

 

Русия засили атаките срещу украинския град Херсон повече от шест седмици, след като той беше превзет отново от украинските войски. 

 

Руските сили са обстрелвали повече от 25 населени места около Херсон и Запорожие, причинили са цивилни жертви и са повредили гражданска инфраструктура, се казва в изявление на украинските военни. 

 

Жители на град Херсон масово напускат населеното място заради интензивния руски обстрел. 

 

Продължават тежките боеве и около контролирания от Украйна град Бахмут, който сега до голяма степен е в руини, в източния регион Донецк, и на север, около градовете Сватове и Кремина в провинция Луганск, където украинските сили се опитват да пробият руската отбрана. 

 

Киев: Русия е в задънена улица

 

Войната в Украйна в момента е в застой и нито Украйна, нито Русия успяват да постигнат значителен напредък, каза в интервю за Би Би Си ръководителят на украинското военно разузнаване Кирило Буданов. 

 

По думите му ситуацията не се движи наникъде. Според Буданов, цитиран от БНР, Русия в момента е „изцяло в задънена улица“ и страда от значителни загуби. 

 

Кремъл е решил да обяви още една мобилизация с наборни военнослужещи, допълва украинският разузнавателен шеф. 

 

В същото време военните сили на Украйна все още не разполагат с ресурси, за да постигнат напредък в редица райони.

 

„Очакваме с нетърпение доставки на нови оръжия“, посочи Буданов. 

 

Основна цел на Москва е да спре оръжейните доставки за Киев

 

Руският министър на външните работи Сергей Лавров каза, че военните работят по нови планове за прекъсване на доставките на оръжия и боеприпаси за украинската армия от чужбина, предаде ДПА.

 

„Наблюдаваме, че Украйна получава повече и повече  и по-дори западни оръжия“, заяви Лавров в интервю за телевизионна програма, излъчено по руския „Първи канал“.

 

Той добави, че има призиви сред военните експерти да се спрат тези пътища за доставки.

 

Лавров заяви, че сред обмисляните възможности за спиране на доставките са железопътни линии, мостове и тунели.

 

„Предполагам, че те (военните) ще вземат професионални решения за това как тези доставки да станат по-трудни или, което ще бъде идеално, как да бъдат спрени те изобщо“, заяви той.

 

До известна степен те (военните) работят вече за това с атаките по украинската инфраструктура. Разрушаването на енергийната мрежа вече прави по-трудна доставката на нови оръжия, заяви той. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy