Руски дипломат: Общите маневри с Беларус възпират ескалация

Общите военни маневри на Русия и Беларус имат за цел да възпират евентуална противникова ескалация. Това заяви в интервю за ТАСС руският дипломат Алексей Полишчук, предаде БТА.

Според него има пълно разбирателство с беларуската страна. От думите му се разбра, че притеснението е от нахлуване на украински сили.

„От юридическа гледна точка употребата на военна сила от киевския режим или нахлуване на територията на Беларус или Русия на въоръжените сили на Украйна са достатъчни основания за колективен отговор“, заяви Полишчук.

Реалността обаче е по-различна. Под предлог за съвместни маневри през миналия февруари руски сили нахлуха в Украйна именно от Беларус. Сега опасенията са, че може по същия сценарий да бъде направен нов опит за превземане на Киев.

Съобщенията за подсилване на съвместните части по границата с Украйна са от няколко седмици. Само преди дни беларуското военно министерство съобщи, че военната групировка в региона продължава да се разширява.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски заяви, че източнията град Соледар не е превзет и армията удържа позициите си въпреки руския натиск. Нанесени са значителни щети на противника, коментира още той. Зеленски каза, че се е срещнал с военни командири, за да уточнят какви подкрепления са нужни за района на Соледар.

Освен това украинският държавен глава заяви, че продължава „дипломатическия маратон“ и е имал разговори с президента на Кения Уилям Руто в опит да се реши проводолствената криза, предизвикана от пречките при износа на зърно. Двамата са обсъдили създаването на „хранителни хъбове“.

„Искаме да закрепим това на равнището на конкретни институции, конкретни обекти – хъбове, тоест конкретни гаранции за продоволствена сигурност, които ще работят непрекъснато и ще бъдат една от новите основи в отношенията между Украйна и страните на Африканския континент“, каза Зеленски.
 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy