Руски лекари пишат на Путин: Спрете издевателствата над Навални

Представители на лекарското съсловие в Русия се обърнаха с открито писмо към президента на страната с настояване да се прекратят издевателствата над Навални и да се обезпечи необходимата медицинска помощ.

Писмото бе публикувано във Фейсбук от лекарите Александр Полупан и Александър Ванюков, които призовават представителите на медицинската общност да се присъединят към обръщението, съобщи независимият сайт „Медуза“, който публикува пълния текст на писмото.

„Господин президент, Ние сме сме представители на лекарската общност и граждани на Руската федерация. Нашата работа е да лекуваме хората и да облекчаваме техните страдания. Ние не можем и нямаме право да гледаме спокойно на умишленото причиняване на вреда на здравето на политика Алексей Навални, извършвано в наказателната колония № 6 на Федералната служба за изпълнение на наказанията във Владимирска област“, пишат лекарите.

По-нататък те напомнят, че съгласно конституцията на Русия, всеки неин гражданин, включително лишените от свобода, имат право на здравеопазване и медицинска помощ.

„Външният вид на Алексей Навални и условията, при които е задържан, предизвикват у нас огромно безпокойство за неговия живот и здраве.

Отказът на представителите на Федералната служба за изпълнение на наказанията да предадат необходимите лекарства на Алексей създава пряка заплаха за живота на Алексей Навални, гражданин на Руската федерация. От медицинска гледна точка е очевидно, че Алексей не получава достатъчно медицински грижи и задържането му в следствения изолатор е абсолютно противопоказано в неговото състояние. Ние настояваме да се прекратят издевателствата над Алексей Навални, настояваме да се прекрати изпращането му в следствения изолатор, настояваме цивилни лекари да бъдат допуснати до него и, при наличие на показания, той да бъде хоспитализиран в цивилна болница за пълноценно изследване и лечение. Настояваме да се реализира правото на Алексей Навални на пълноценно медицинско обслужване и да се осигури изпълнението на членовете от Конституцията на Руската федерация, чийто гарант сте вие“, завършва писмото на медиците до руския президент.

Под него стоят имената на 170 лекари от цяла Русия, като подписването на обръщението продължава.

Привържениците на Навални смятат, че постоянното му изпращане в изолатор е опит на властите да пречупят волята му.

Навални, които е известен с чувството си за хумор, разказа, че за пръв път от дете си е легнал рано на Нова година, защото правилата в изолатора са да си ляга в 21 ч. „Като цяло съм доволен“, каза Навални. „Има хора, които плащат, за да отпразнуват Нова година по необичаен начин, а го получих безплатно“.

Навални е въдворен в наказателна колония в Мелехово, на около 260 километра североизточно от Москва, при особено тежки затворнически условия. Той е зад решетките от 2021 г. През май 2022 г. съд потвърди 9-годишната му присъда за измама.

В чужбина Навални е смятан за политически затворник и за един от най-острите критици на руския президент Владимир Путин. Навални се възстанови в Германия от опит да бъде отровен през август 2020 г., но след това доброволно се върна в Русия и оттогава е в затвора.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy