Руски обстрел в Украйна въпреки обявеното от Москва примирие

Боевете в Украйна продължиха въпреки обявеното от Русия едностранно примирие за Коледа, която руснаците и голяма част от украинците празнуват на 7 януари. Междувременно властите в Киев наложиха санкции на над 100 руски знаменитости, сред които са режисьорът Никита Михалков, певецът Филип Киркоров, философът Александър Дугин и други..

Украйна съобщи за руски обстрел в покрайнините на Запорожието, както и за удари в Харковска област, а също и в Бахмут. Въздушна тревога беше обявена в неделя сутринта в редица области на Украйна.

„Светът за пореден път успя да се убеди колко фалшиви са всякакви думи, идващи от Москва“, коментира в късното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски относно примирието. За пореден път се потвърди: само изгонването на руските окупатори от украинската земя и премахването на всякакви възможности за Русия да оказва натиск върху Украйна и цяла Европа ще означава възстановяване на сигурността и мира, каза Зеленски и обърна внимание на наложените от Киев санкции на редица руски знаменитости.

„Имаме междинен резултат в работата по отношение на много граждани на Русия и свързани с нея лица, които оправдават войната, помагат за нейното водене или възхваляват терористичната държава. Изготвен беше първият подобен списък – ще има и по-нататъшни решения за санкции срещу такива лица. Всеки, чийто глас звучи в унисон с рева на руската артилерия, ще бъде изолиран от цивилизования свят“, заяви Зеленски.

Той издаде също така указ за санкционирането на руските знаменитости, съгласно който техни украински активи ще бъдат блокирани.

Освен Михалков и Киркоров под санкциите на Киев попадат оперната певица Анна Нетребко, артистът Евгений Петросян, генералният директор на новинарската агенция „Русия днес“ Дмитрий Кисельов, главният редактор на телевизия Ар Ти Маргарита Симонян, певецът Сергей Лазарев, политолозите Тимофей Бордачьов, Фьодор Лукянов и Дмитрий Тренин, деканът на факултета по международни отношения на Московския държавен институт за международни отношения Андрей Сушенцов, балетистът Владислав Лантратов.

Сред попадналите в санкционния списък има и украински граждани като телевизионната водеща Жанна Бадоева, отбелязва ТАСС.

В поздравление до сънародниците си руският президент Владимир Путин приветства Московската патриаршия за подкрепата, която оказва на участниците във войната в Украйна.

Междувременно собственикът на руската частна военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин разясни защо иска контрола над украинския град Бахмут. По думите му Бахмут и разположеният наблизо Соледар крият „подземни градове“ от минни галерии, в които могат да се укриват не само големи групи войници, но и танкове и други бронирани машини. Това ги превръщало в “сериозен логистичен център” с уникални отбранителни системи.

А от украинското военно разузнаване обявиха, че властта в Русия планира да мобилизира половин милион души за нови офанзиви в Украйна, планирани за пролетта и лятото. От Кремъл упорито подобни планове. Миналата година беше проведена частична мобилизация за 300 хиляди души.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy