Руски обстрел срещу Харков и Запорожие тази нощ

Руските войски са обстрелвали неколкократно тази нощ Харков, като е било прекъснато електрозахранването в някои части на втория по големина град в Украйна, предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщения на местните власти.

Засега няма данни за жертви или ранени.

„Окупаторите удариха критична инфраструктура. Имаше около 10 експлозии“, съобщи в „Телеграм“ регионалният губернатор на Харков Олег Синегубов.

„В някои райони има прекъсване на електричеството. Спешните екипи са на място“, добави той.

Кметът на Харков Игор Терехов по-рано каза, че е имало руски обстрел около 4:00 часа сутринта, който може да причини прекъсване на електрозахранването, отоплението и водоснабдяването в някои части на града.

Най-малко 17 руски ракети са ударили за около един час тази сутрин и град Запорожие в югоизточна Украйна, съобщи изпълняващият длъжността кмет на града Анатолий Куртиев, цитиран от Ройтерс.

Ракетните нападения са били насочени срещу енергийната инфраструктура, уточни Куртиев в „Телеграм“ и добави, че в момента властите събират информация за щети и евентуални жертви.

Медведев призова Русия да разшири производството на танкове

Междувременно бившият руски президент Дмитрий Медведев каза, че Русия трябва да построи и модернизира хиляди танкове в отговор на военната помощ, която пристига в Украйна, предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 година правителството в Киев иска – и получава – оръжия в диапазона от каски до модерни танкове от западните сили.

„Както знаете, нашият противник вчера молеше в чужбина за самолети, ракети и танкове“, каза Медведев по време на посещение в машиностроителния завод „Омсктрансмаш“ в сибирския град Омск.

„Как трябва да отговорим“, запита Медведев във видеозапис, който той самият разпространи сред работниците от завода, специализиран и в производство на оръжия. Във видеозаписа той е показан да инспектира бронирани превозни средства.

„Ясно е, че в такъв случай за нас ще бъде естествено да увеличим производството на различни видове оръжия и военна техника, включително и на модерни танкове“, каза той.

„Става дума за производството и модернизацията на хиляди танкове“, уточни Медведев.

Понастоящем Медведев, който беше президент на Русия от 2008 до 2012 г., е заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация. Той е смятан за близък довереник на руския президент Владимир Путин и безусловно поддържа войната в Украйна.

В Русия от миналото лято е в сила закон, който позволява по-тясно ориентиране на икономиката към нуждите на армията. Това означава, че отделни отрасли могат да бъдат задължени да осигуряват доставки за въоръжените сили.

Москва неведнъж е заявявала, че превъзхожда Киев във военно отношение. От друга страна разузнавателни служби и военни експерти често изтъкват, че руснаците имат сериозни проблеми с оборудването си, припомня ДПА.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy