Руснаци получават сръбско гражданство по ускорена процедура

0

Европейската комисия изрази загриженост за това, че голям брой руски граждани получават сръбско гражданство по ускорена процедура и по този начин влизат в шенгенското пространство без визи, съобщи сръбският сайт „Нова“. Според оценката на ЕК това представлява риск за сигурността в Европа.

„Комисията изрази загриженост, че измененията в сръбския закон за гражданството могат да представляват риск за обществената политика и сигурността на Европейския съюз, тъй като гражданите на Сърбия са с безвизов режим за влизане в ЕС“, пише в изявление на ЕК пред Радио Свободна Европа.

Измененията в сръбския закон за гражданството позволяват на правителството да одобрява гражданство по ускорена процедура при определени условия – ако гражданството „представлява интерес“ за Сърбия. В изявлението се посочва, че Сърбия, като страна кандидатка за членство в ЕС, трябва да установи по-строги правила спрямо Русия.

„Европейската комисия е наясно с големия брой руски граждани, които са се настанили в Сърбия след руската агресия в Украйна. Като страна кандидат, от Сърбия се очаква прогресивно да се приспособява към политиките и решенията на Европейския съюз. Комисията следи внимателно ситуацията и обменя информация със сръбските власти във връзка с присъствието на руски граждани в Сърбия“, пише още в изявлението.

През май тази година ЕК изрази загриженост по темата за първи път. Тогава говорител на ЕК каза, че с даването на сръбско гражданство по ускорена процедура на чуждестранни лица Сърбия рискува безвизовия си режим. Този път ЕК не отправя подобно предупреждение, но и не споменава до какви точно мерки може да се стигне, ако Сърбия не преразгледа политиката си.

В годината на руската инвазия в Украйна временно или постоянно настаняване в Сърбия са потърсили повече от сто хиляди руски граждани. До началото на август 2023 г. броят на руснаците, получили сръбски паспорт, е почти същият както за цялата 2022 г. През 2022 г. броят на руснаците, получили сръбско гражданство е три пъти по-голям от броя, отчетен в годината преди инвазията – 2021 г.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy