Сагата с жълтите павета: Чака се доклад за пренареждането им, когато времето позволи

Съвместна инспекция на жълтите павета в района на сградата на Народното събрание, извършена от кмета на София Йорданка Фандъкова и регионалния министър Иван Шишков в неделя, приключи с обещание, че до края на идната седмица ще е готов доклад с технологията за пренареждането им, но това ще стане когато времето позволи. Двамата се атакуваха взаимно за безобразното изпълнение на ремонта и пренареждането на емблематичния за столицата паваж

Шишков нападна Фанкъдова за това, че е поела през декември ангажимент да предостави на регионалното ведомство технологията за пренареждането на жълтите павета, които се разкривиха малко след слагането им, което се проточи повече от необходимото. Такава информация обаче не била дадена все още и министърът поиска от кмета да заяви „ясни срокове кога ще има яснота дали има проблем – технологичен или не, как ще бъде отстранен и кога ще бъде коригиран”.

Според него е изтървана възможността за действия по време на коледните празници, когато София беше доста празна, а времето “страхотно”. Шишков иска н конструктивен диалог да видят как и кога е възможно да се представи технологичното решение на проблема.

Фандъкова пък се закани, че няма да допусне повече експерименти на място с жълтите павета. Затова експертен съвет вече бил препоръчал определен начин на подреждане. Суега се изработвал тестов участък на площадка, на която се съхраняват паветата.

Тя заяви, че мястото на сегашната инспекция е само 1,5 % от целия проект и стойността му е 204 хил. лева, като нито един лев от тези пари не е платен. Това ще стане, когато всички са сигурни, че работата е извършена качествено.

Пренареждането на паветата е част от по-голям проект за ремонт на района около катедралата „Александър Невски“, Народното събрание и Военния клуб, който се изпълнява от „Трейс Груп Холд“ срещу 19.9 млн. лева с ДДС.

Боян Делчев от фирмата изпълнител обясни пред журналистите, че проблемът с паветата е заради липсата на пътна основа. По думите му им била дадена и съответно изпълнена технология за паважни настилки, които не са за тежко движение. Пясъчната основа е еластична и няма как да очакваме тя да задържи паветата така, че те да не мърдат, каза още Делчев и потвърди, че се часа подаването на новата технология.

Проф. Димитър Назърски обясни, че експертите готвят заздравяване на пясъчните възглавници с дебелина 4 см. Той каза, че с използване на водоразредима смола в малки количества се ангажира част около 15-20 мм от пясъка, при което се получава свързване на зрънцата на пясъка и се създава „легло“ за всяко паве, а приплъзването ще бъде невъзможно. Фугите са от 3 до 4 см, уточни Назърски. По думите му това трябва да става при температура, не по-ниска от 10 градуса.

Фанкъдова изрази надеждата, че този път работата ще бъде извършена качествено.

„Заместник-кметът по строителството направи консултации със свои колеги от Будапеща, от Истанбул, от Виена, така че през цялото това време се е работила сериозно, за да се намери наистина начинът, по който да бъдат пренаредени качествено“, обясни тя.

„Сега всички заедно трябва да помогнем на София. Не е важно, че идват местни избори. Важното е да бъде завършено и качествено. Очаквам от всички политически сили в СОС да бъдат активни, но конструктивно активни, за да можем да решим този проблем“, каза на свой ред Шишков.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy