Само 1/3 от ВиК проектите с европари ще са готови до края на 2023 г.

Само една трета от ВиК проектите, изпълнявани по оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) 2014 – 2020 г. ще бъдат завършени до края на тази година, когато финансово приключва изминалият програмен период. Това са водните цикли на Враца, Шумен, Ямбол, Кърджали и Русе, съобщи служебният министър на околната среда Росица Карамфилова в парламента.

 

Тя и служебният министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков бяха изслушани на съвместно заседание на парламентарните комисии по околна среда и по регионално развитие в четвъртък във връзка с изпълнението на ВиК проектите по ОПОС и риска от загуба на средства.

Изпълнението на фазираните 17 водни проекта по ОПОС 2007 – 2013 г., които бяха оставени за довършване през изминалия програмен период, е приключило напълно, каза Карамфилова.

„Притеснително забавяне“

За програмния период 2014 – 2020 г. са били договорени 15 ВиК проекта. С днешна дата нито един от тях не е приключил, каза екоминистърът.

Оснвните причини за това са забавени устройствени процедури, свързани с процедиране на подробни устройствени планове, отчуждения на имоти и издаването на разрешителни за строеж.

Другата група проблеми са свързани с провеждането на обществените поръчки и обжалванията, свързани с тях. Има дори случай – с ВиК Видин, при избран изпълнител и сключен договор с него той да се откаже заради поскъпналите цени на строителните материали.

Така от 15-те водни проекта единствено този на ВиК Видин все още не е започнал да се изпълнява и дори по една от позициите няма избран изпълнител, каза Галина Симеонова, ракъводител на ОПОС.

По думите й водните проекти на Видин, Смолян и Перник са трите рискови, по които може да има загуба на средства. Песимистичният вариант е около 20 млн. евро, а оптимистичният е да бъдет спасени, стана ясно от обясненията на Карамфилова.

Изпълнението на седем ВиК проекта ще бъде фазирано и те ще бъдат довършени през настоящия програмен период 2021 – 2027 г. Това са водните цикли на Стара Загора, Пловдив, Варна, Бургас, Сливен, Силистра и Столична община.

Желанието на ВиК оператора на Стара Загора и на общината е този проект да бъде завършен до края на 2023 г. Неговото изпълнение към момента е над 80% и вероятността да бъде приключен в това време е много голяма, каза Галина Симеонова.

За сектор „Води“ по ОПОС са предвидени 1.53 милиарда лева безвъзмездно финансиране от ЕС за периода 2014 – 2020 г. Договорените проекти обаче са за 1.8 милиарда лева. Наддоговарянето е направено с цел да се минимизира рискът от загуба на средства, стана ясно от обясненията на Карамфилова. Реално разплатените безвъзмездни средства досега са над 941 милиона лева, което е 61% от средствата, сочат данните в информационната система ИСУН 2020.

„Забавянето по изпълнението на проектите е притеснително“, каза Джевдет Чакъров, депутат от ДПС и бивш министър на екологията в тройната коалиция. По негова инициатива беше направено изслушването на двамата министри.

Индексацията на договорите

Друга причина за забавеното изпълнение на водните проекти е липсата на индексация на договорите заради поскъпването на строителните материали.

През есента служебното правителство одобри методика за индексация на строителните договори с до 15% заради инфлацията.

„Бяхме първите куражлии, които пуснахме указания как да става това“, каза Карамфилова.

Въпреки това към момента целият процес по индексация на договорите за строителство на ВиК е извървян единствено от ВиК Силистра, посочи екоминистърът.

От обясненията й стана ясно, че причината е в сложната процедура, според която предложението трябва да бъде одобрено от всеки един член на водната асоциация, в която участват общините в една област.

При успешна индексация на всички строителни договори, загуба на средства няма да има, каза Росица Карамфилова.

Финансови корекции за 38 млн. лева

До момента по ОПОС 2014 – 2020 са наложени финансови корекции в размер на около 38 милиона лева за различни нередности, основно – нарушения, свързани с обществените поръчки.

Най-голямата санкция е за ВиК Пловдив – 4 млн. лв., ВиК Варна – близо 3.9 млн. лв. и ВиК Бургас – 3.6 млн. лв.

ВиК холдингът е дали близо 134 млн. лв. заеми

Държавният „Български ВиК Холдиг“ е отпуснал заеми на ВиК операторите за 133.8 милиона лева, съобщи изпълнителният директор на дружеството Ирена Георгиева.

От тях 106 милиона лева са за изпълнението на водни проекти по ОПОС на операторите във Сливен, Шумен и Перник, за да осигурят съфинансирането по проектите. Средствата се предоставят на траншове в зависимост от изпълнението на обектите. До момента са изплатени 18 милиона лева, каза Ирена Георгиева.

Тя посочи, че държавното дружество е съдействало на ВиК Пловдив за получаване на заем от търговска банка, за да реализира своя ВиК проект.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy