Саудитска компания с интерес да изгражда най-голямата млечна ферма в България

Саудитска Арабия има интерес към изграждането на млечна ферма в България, с потенциал тя да се превърне в най-голямата в страната и региона. Добитото мляко ще се преработва изцяло в страната ни, а продуктите ще са експортно ориентирани за региона на Персийския залив. Това стана ясно по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и ръководството на една от най-големите компании в Саудитска Арабия в хранително-вкусовата промишленост, съобщиха от ведомството. В срещата участва и председателят на борда на директорите на държавната млечна компания „Ел Би Булгарикум“ Невена Петрова, която представи българското дружество и неговата продукция. Идеята е фермата да се изгражда съвместно именно с „Ел Би Булгарикум“.

Саудитската компания към момента управлява и ферма, в коят осе отглеждат около 190 000 крави – приблизително колкото са всички регистрирани крави в България. Обмяна на опит и обща инвестиция между тях и „Ел Би Булгарикум“ е проект, по който стартира работата. Очаква се посещение на представители на компанията у нас за детайлизиране на параметри и обсъждане на конкретните възможности.

В Саудитска Арабия се прави сирене с марката „България“
„България има интерес от привличането на стратегически партньор, който ще ни даде възможност да си върнем пазари, на които сме познати, но сме загубили през годините“, каза министър Никола Стоянов. Българските млечни храни и в частност сиренето са били любим продукт за голяма част от местното население, стана ясно по време на срещата. В опит да се възроди тази традиция компанията е започнала продажба в Саудитска Арабия и региона на сирене под марката „България“. В съобщението на Министерство на икономиката не става ясно как са уредени правата над марката. Марката „България“ от години се използва от китайската компания Meiji, но правата там са регламентирани с договор и решение на Министерски съвет. По данни на Саудитска Арабия, продукцията, произведена в България, печели все по-голям пазарен дял в Персийския залив.

Изграждането на обща ферма с „Ел Би Булгарикум“ и започване на съвместно производство е възможност както за разширяване на присъствието на саудитската компания в региона, така и за стъпването им на единния европейски пазар.
Интерес и към карго летище евентуално в Хасково
Саудитска Арабия има интерес и към инвестиция в изграждането на карго летище у нас. Това е обсъдено по време на среща с ръководството на Националния фонд за индустриално развитие и логистика (NIDLP). От българска страна в нея участваха министрите Никола Стоянов и Александър Пулев. NIDLP е институция с важно значение за икономиката на Саудитска Арабия, която има за цел да превърне страната във водещ индустриален и глобален логистичен център, като увеличи максимално стойността на нейния минен и енергиен сектор.
В детайли, икономическият министър е представил проект за развитие на летище Хасково, но акцентира, че има и други потенциални локации. От страна на Фонда са заявили интерес от проучването на проекти, които, освен летище, позволяват и изграждане на индустриална зона. Българските министри отправиха покана към представители на Фонда да посетят страната за запознаване на място с възможностите за инвестиции, като се очаква това да стане през първата половина на 2023 г. Министърът на иновациите Александър Пулев е акцентирал към българските компании в сферата на информационните и комуникационните технологии и иновациите. Обсъдени бяха общи проекти в тези сектори.
Министрите Никола Стоянов и Александър Пулев бяха приети и от принц Халид бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, брат на кралския престолонаследник на Саудитска Арабия и министър на енергетиката. Заедно с възможностите за общи проекти в сферата на енергетиката по време на срещата бе коментирано и сътрудничеството в сферата на икономиката. Двете страни се обединиха около мнението, че в последните месеци има сериозно увеличение на интензитета на сътрудничество между тях. Ако този диалог продължи със същите темпове, в кратки срокове се очаква стартирането и на сериозни инвестиционни проекти между двете държави.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy