САЩ изпраща военна помощ на Украйна за още 2.5 мрлд. долара

Нов пакет военна помощ на стойност 2.5 млрд. долара ще изпрати САЩ на Украйна. Това става ясно от съобщение на щатското военно министерство, цитирано от „Ройтерс“ и БТА.

В петък се провежда и ключова среща на страните, подкрепящи Украйна в немската военна база „Рамщайн“. В нея участва и американският военен министър Лойд Остин, който по-рано имаше среща с германски колега Борис Писториус, за да настоява Берлин да позволи доставката на Украйна на танкове германско производство

Новата щатска помощ включва 59 бойни машини на пехотата „Брадли“ и 90 бронирани машини „Страйкър“. В пакета помощи са включени също допълнителни боеприпаси за ракетните системи „Хаймарс“, 8 системи за противовъздушна отбрана „Авенджър“, десетки хиляди артилерийски снаряди и около 2000 бронебойни ракети. Сред техниката обаче няма танкове „Ейбрамс“ тъй като американската администрация твърди, че украинците трудно ще се справят с обслужването им.

До момента САЩ са изпратили на Украйна военна помощ за общо 27.4 млрд. долара. Украинците настояват за още оръжия и техника и се опасяват, че Русия ще използва студеното време за прегрупиране и нови атаки през пролетта.

Президентът Володимир Зеленски благодари за помощта. Той я определи като ключова за борбата с руските сили.

Междувременно датското военно министерство съобщи, че ще дари на Украйна 19 гаубици „Сезар“, френско производство. Изпращането на помощта получи широка парламентарна подкрепа в Дания.

„Трябва да намерим баланс между помощта за Украйна и по-нататъшното укрепване на датската отбрана, за да можем да гарантираме сигурността на Дания и да изпълним задълженията си пред НАТО“, коментира датският военен министър Якоб Елеман-Йенсен.

Великобритания пък планира изпращането на 600 ракети „Бримстоун“, заяви в четвъртък министърът на отбраната Бен Уолъс.

„Мога да кажа, че ще изпратим още 600 ракети „Бримстоун“ в театъра на военните действия, които ще бъдат изключително важни, за да се помогне на Украйна да доминира на бойното поле. Ако президентът Путин разчита на това, че тази година ще приключим, той греши. Ще продължим и тази, и следващата година, а и след това“, коментира той.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy