САЩ: Пригожин иска да сложи ръка върху добива на сол и гипс от мините край Бахмут

САЩ смятат, че ръководителят на руската Частна военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин се интересува от поемането на контрола върху добивите на сол и гипс от мините край контролирания от Украйна град Бахмут, заяви служител на Белия дом, цитиран от Ройтерс.

Има индикации, че „обсесията“ на Пригожин от Бахмут е материално мотивирана, отбеляза американският представител.

В близост до Бахмут се намира най-голямото находище на сол в Европа – Артемовское, чиято площ е 179 квадратни километра.

САЩ и преди са обвинявали руските наемници в това, че експлоатират природните ресурси в Централноафриканската република, Мали, Судан и на други места, за да подпомогнат финансирането на войната на Москва в Украйна.Си Ен Ен съобщи, че Кремъл, в сговор с военната хунта на Судан, изнася тайно злато, добито в тази страна под надзора на ЧВК „Вагнер“. Русия категорично отхвърля тези твърдения. 

Загубите на ЧВК „Вагнер“ в Украйна – 14 хиляди убити и ранени

Евгений Пригожин, известен още като „готвача на Путин“ заради близостта му с руския президент, бе един от първите санкционирани от западните държави след началото на войната в Украйна.

Според представителя на Белия дом ЧВК „Вагнер“, която разполага с близо 50 000 наемници, е загубила над 4100 души в Украйна, като 1000 от тях са били убити в края на ноември и началото на декември в близост до Бахмут. Ранените военни от „Вагнер“ са около 10 000.

В края на миналия месец Белият дом каза, че компанията „Вагнер“ е приела военна пратка от Северна Корея в помощ на руските сили в Украйна, което показва разширяване на ролята на наемниците в този конфликт, напомня Ройтерс. Северна Корея отхвърли тези обвинения.

Джон Кърби, координатор по стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом, по-рано коментира, че в редица случаи руски военни служители вече са се „подчинявали на командването“ на ЧВК „Вагнер“. Кърби също така отбеляза, че според американски оценки наемническата групировка на Евгений Пригожин харчи около 100 милиона долара на месец за военни операции.

Преди ден той се сбогува с първата група руски затворници, бяха амнистирани и освободени, след като са се съгласили да се бият в Украйна. Той ги призова да избягват изкушението да убиват, когато се върнат в цивилния живот.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy