САЩ разсекретиха още документи за убийството на Кенеди

САЩ разсекретиха хиляди нови документи, свързани с убийството на бившия президент Джон Кенеди през 1963 година. Заповедта за това бе издадена от американския президент Джо Байдън, но все още стотици документи остават поверителни, предаде Ройтерс.

Джон Кенеди бе застрелян на 46-годишна възраст по време на посещението си в Далас на 22 ноември 1963 година. През годините около покушението се нарояват множество конспирации.

Разследването на убийството е възложено на тогавашния председател на Върховния съд на САЩ Ърл Уорън. То стигна до заключението, че Лий Харви Осуалд, бивш морски пехотинец и убеден комунист, който е живял в СССР, е действал сам. След това обаче разследване е широко критикувано от академичните среди и от историците през изминалите почти 60 години от убийството.

Хиляди книги, статии, телевизионни предавания и филми прокарват идеята, че убийството на Кенеди е било резултат от конспирация на американските тайни служби.

Въпреки това няма нито едно убедително доказателство, че Осуалд, който е застрелян от собственика на нощен клуб Джак Руби само два дни след убийството на Кенеди, е работил с някой друг.

През 1992 г. Конгресът на САЩ нареди всички останали секретни документи, отнасящи се до разследването за смъртта на Кенеди, да бъдат напълно отворени за обществеността. Изключение се допуска за онези документи, за които има разпореждане от президента на САЩ да останат все още секретни.

През 2017 г. тогавашният американски президент Доналд Тръмп разсекрети поредица от документи, но реши останалите материали да бъдат резсекретявани поетапно.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy