САЩ санкционираха българска фирма за подкрепа на военния комплекс на Русия

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите на САЩ наложи в сряда пълни блокиращи санкции срещу 22 физически и юридически лица в множество държави, свързани с мрежа за избягване на санкции, подкрепяща военно-промишления комплекс на Русия. Сред тях е и българската фирма „Ю-Стоун Лимитед“ ООД  – U-Stone Limited EOOD. Проверка в Търговския регистър показва, че съдружници в нея са Александр Волфич и Спеър Дженерал Трейдинг от Обединените арабски емирства.

Днешното действие е насочено към руска мрежа за избягване на санкции, ръководена от базирания в Русия и Кипър търговец на оръжие Игор Владимирович Зименков (Игор Зименков), се посочва в официалното съобщение. Лицата в тази мрежа (“мрежата на Зименков”) са участвали в проекти, свързани с руските отбранителни способности, включително доставка на руска компания с високотехнологични устройства, след като Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г., се посочва в официалното съобщение.

Някои членове на мрежата на Зименков също са подкрепили санкционирани, държавни руски отбранителни предприятия Рособоронекспорт OAO (Rosoboroneksport) и държавната корпорация Rostec (Rostec), които са ключови части от военно-промишления комплекс на Русия, се добавя в съобщението.

В детайли, фирмата „Ю-Стоун Лимитед“ ООД се занимава с „проучване, проектиране, изработване, внедряване и сервизно обслужване на програмно осигуряване, проектиране, производство и сервиз на електронни и електронно-изчислителна техника, производствена, консултантска, посредническа и търговска дейност и услуги, както и всяка друга дейност, незабранена от закона.“, пише още в търговския регистър.

Търговският регистър посочва, че в последната година дялове в спомената българска фирма са имали и Игор Зименков и Макс Борисович Пифлакс.

За управителя й и съсобственик Александр Волфович е обяснено, че е „базиран в Кипър оръжеен брокер и сътрудник на мрежата на Зименков. Освен че е собственик и директор на GBD Limited, Александр Волфович е публичен регистриран собственик на шест компании от мрежата на Зименков:

Mateas Limited, (Кипър), 

Kliosa Limited (Кипър)

VFC Solutions LTD (Кипър) 

U-Stone Limited ЕООД (България)

GMI Global Manufacturing & Integration Limited, базирана в Кипър и участваща в договорни отношения между Александр Волфович и Натан Зименков.

D.E.S. Defence Engineering Solutions LTD, базирана в Израел и свързана с руски държавни военни производители.“

За споменатия Макс Борисович Пифлакс се посочва, че е базиран в Узбекистан директор на Mateas Limited. Посочва се, че и неговия син Гилад Пифлакс, са членове на мрежата на Зименков и служители на D.E.S. Defense Engineering Solutions LTD.

Двамата синове на Александр Волфович – Станислав Волфович и Ариел Волфович, също са в списъка и за тях Вашингтон твърди, че поддържат ръководни роли в организации и дружества от мрежата на Зименков.

Данните на САЩ показват, че “мрежата Зименков” е работила с подставени компании, за да превеждат пари, докато се опитва да поддържа вид, че вършат законна дейност.

Базираната в Сингапур фиктивна компания на Зименков Asia Trading & Construction PTE Limited (Asia Trading) и директорът й Серина Би Лин Нг са продали хеликоптери на латиноамериканско правителство от името на Ростех. Днес Asia Trading и Серина бяха санкционирани.

Texel F.C.G. Technology 2100 Limited (Texel) се е ангажирала с обширни парични преводи към Asia Trading. Установено е, че Texel и нейният главен изпълнителен директор Маркс Блатс са доставили на руска компания електрооптични и инфрачервени устройства след началото на войната. Блатс е високопоставен сътрудник на Зименков и бизнес партньор на санкционираното беларуско лице Александър Зайцау.

“Отчаяните опити на Русия да използва проксита, за да заобиколи санкциите на САЩ, показват, че санкциите са направили много по-трудно и по-скъпо за руския военно-промишлен комплекс да снабдява военната машина на Путин“, се посочва в изявлението заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо.

„Насочването към проксита е една от многото стъпки, които Министерството на финансите и нашата коалиция от партньори са предприели и продължават да предприемат, за да затегнат прилагането на санкции срещу руския отбранителен сектор, неговите благодетели и неговите поддръжници“, добавя той.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy