Световната банка купува 10% от пенсионна компания „Доверие“

„Интернешънъл файненс корпорейшън“ (International Finance Corporation, IFC), част от Световната банка, става акционер на ПОК „Доверие“ с почти 10% от капитала на дружеството, съобщи пенсионната компания.

IFC, член на Групата на Световната банка, е най-голямата глобална институция за развитие, фокусирана върху частния сектор в нововъзникващите пазари. Тя работи в повече от 100 страни, използвайки своя капитал, опит и влияние, за да създаде пазари и възможности в развиващите се държави. През фискалната 2022 г. IFC е насочила рекордните 32.8 млрд. долара към частни компании и финансови институции в тези страни, подкрепяйки частния сектор, за да прекрати крайната бедност и да стимулира общия просперитет, докато икономиките се борят с ефекта от глобалните наслагващи се кризи, се посочва в съобщението.

Инвестицията на IFC се извършва под формата на покупка на акции на ПОК „Доверие“ АД, от ATBIH GMBH, което е 100% собственост на Vienna Insurance Group AG Wiener Versicherung Gruppe (VIG), като VIG, чрез ATBIH, остава мажоритарен собственик на компанията, с около 83% участие в акционерния капитал.

VIG е водещ застраховател в Австрия и цяла Централна и Източна Европа. Около 50 компании в 30 държави са част от тази група с дългогодишни традиции, силни марки и близки отношения с клиентите. Повече от 25 000 служители във VIG се грижат за ежедневните нужди на повече от 22 милиона клиенти. Акциите на групата се търгуват на Виенската фондова борса, от 1994 г., на Пражката, от 2008 г. и на фондовата борса в Будапеща – от ноември 2022 г. VIG Group има рейтинг A+ със стабилна перспектива от международно признатата рейтингова агенция Standard & Poor’s и си сътрудничи тясно с Erste Group, най-голямата банка за търговия на дребно в Централна и Източна Европа, казаха от „Доверие“.

През последните години много държави и инвеститори започнаха да обмислят засилена роля на капиталовото пенсионно осигуряване, за да стабилизират пенсионните системи и да намалят негативния ефект от влошената демографска картина върху солидарните пенсионни фондове.

Демографската картина на България е особено тежка и затова е важно 2-ри и 3-ти стълб от тристълбовата пенсионна система да се развиват устойчиво в бъдеще, за да осигурят по-високи пенсионни доходи на все по-застаряващото население на страната. Вярваме, че участието на IFC, в качеството на акционер в ПОК „Доверие“, ще помогне в този процес, посочиха от „Доверие“.

„Ние, работещите в ПОК „Доверие“, сме горди, че отговорихме на сериозните изисквания на IFC и оценяваме високо възможността в бъдещата си дейност да ползваме глобалната експертиза на тази организация. И досега сме се стремили да се придържаме към високи стандарти в корпоративното управление, но също така сме убедени, че те могат да бъдат още по-високи“, пише още в съобщението.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy