Световните цени на храните с исторически максимум през 2022 г.

Световните цени на хранителните продукти през 2022-а година са достигнали най-високото си равнище в историята, показват данни на ООН, независомо че от пролетта насам се наблюдава леко понижение.

Цените на храните се покачиха до рекордно високи месечни стойности през март, след като Русия нахлу в селскостопанската сила Украйна, основен доставчик на пшеница и олио за готвене в света. Оттогава обаче цените се понижиха, като по-голямо облекчение донесе сделката, сключена с посредничеството на Турция и ООН през юли, която отмени руската военноморска блокада върху украинския износ на зърно.

Организацията по прехрана и земеделие съобщи днес, че нейният ценови индекс, който проследява месечните промени в международните цени на кошница от хранителни стоки, е спаднал до 132.4 пункта през декември, което е 1,9% спад спрямо ноември. Той е бил и с един процент по-нисък от този през декември 2021 г. Но като цяло през 2022 г. индексът е бил с 14,3% по-висок в сравнение с предходната година, като е достигнал исторически максимум от 143,7 пункта.

„По-спокойните цени на хранителните стоки са добре дошли след две много волатилни години“, заяви главният икономист на ФАО Максимо Тореро в изявление. „Важно е да останем бдителни и да се съсредоточим върху смекчаването на глобалната продоволствена несигурност, като се има предвид, че световните цени на хранителните продукти остават на високи нива“, каза той.

Тореро заяви, че много от основните хранителни продукти са близо до рекордно високи стойности, като цените на ориза се повишават и „все още има много рискове, свързани с бъдещите доставки“.

По данни на ФАО през 2022 г. световните цени на царевицата са били средно с 24,8% по-високи, отколкото през 2021 г. Пшеницата е била с 15,6 процента по-скъпа. Но цените на царевицата са спаднали през декември, най-вече поради „силната конкуренция“ от страна на Бразилия, заяви ФАО. Пшеницата също е поевтиняла през месеца, „тъй като продължаващите реколти в южното полукълбо са увеличили доставките, а конкуренцията между износителите е останала силна“.

Индексът на цените на растителните масла е достигнал нов рекорден връх през 2022 г., но през декември е спаднал с 6,7% на месечна база до най-ниското си ниво от февруари 2021 г. насам.

Цените на млечните продукти и месото са достигнали най-високите си нива от 1990 г. насам, съобщи агенцията. Докато цените на месото са спаднали с 1,2% през декември, тези на млечните продукти са се повишили с 1,1% за месеца.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy