СДС се регистрира самостоятелно в ЦИК, в повечето общини ще се коалира с ГЕРБ

В повечето общини ГЕРБ-СДС ще се явят като коалиция на местния вот през октомври, каза пред журналисти председателят на СДС Румен Христов.

Във вторник партията му се регистрира в Централната избирателна комисия (ЦИК) самостоятелно, ГЕРБ също ще се регистрира отделно, но по думите на Христов това не означава, че двете формации няма да са в местни коалиции по места.

„Внесли сме 6 724 подписа и се надяваме, че в тези общини, в които има присъствие СДС, ще имаме кандидати за общински съветници, на много места и за кметове. За София ще бъдем заедно с ГЕРБ“, каза още Христов.

През почивните дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията му ще обяви кандидатите си за кметове около 15 септември. Сега Румен Христов посочи, че до 19-ти септември ще бъде ясно името на кандидата за кмет на София на ГЕРБ – СДС.

По думите му имало няколко опции коя да е кандидатурата.

„Първоначално смятах, че сблъсъкът ще бъде на идеологическа основа, тоест кандидат на ДС, кандидат против ДС и направихме нещо като социологическо изследване с приятели, роднини, съседи. Оказа се, че хората се интересуват от прагматични въпроси, свързани с бита в София – движението, замърсяването на въздуха. В този смисъл мисля, че кандидатът трябва да бъде добре запознат с проблемите на столицата, да има опит и да решава проблемите на гражданите“, посочи Христов.

Председателят на СДС очаква до края на седмицата да има лидерска среща между подкрепящите управлението политически сили.

„Предполагам, че в четвъртък ще бъде уговорена, а в петък ще бъде проведена. Няма да скрия, че има търкане. ГЕРБ-СДС не печелят от коалицията с ПП-ДБ, но има важни въпроси за решаване, които само редовно правителство може да реши. Надявам се, че независимо от противопоставянето, което ще бъде в почти всяка една община, ще бъдем над тези неща и да продължим до изпълняването на задачите, които сме си поставили, а именно Шенген и Еврозона“, добави Христов. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy