Седмичните и годишните винетки са най-търсени от шофьорите през 2022 г.

Седмичните и годишните винетки са били най-търсени през изминалата година. Това съобщиха от агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Най-много за закупените седмичните винетки – 2 286 496 броя, следвани от годишните, от които са продадени 2 213 783.

След тях се нареждат месечните винетки, от които са закупени 755 489 броя.

Най-малко се ползват уикенд винетките – 578 078 броя купени през 2022 г., а най-слаба е продажбата на тримесечните винетки – 91 074 броя.

Миналата година са продадени общо 5 924 920 броя електронни винетки, като приходите от тях възлизат на 282 397 837 лв.

От началото на тази година цената на всички видове електронни винетки е с 10% по-ниска в сравнение с миналата.

Годишната винетка струва 87 лв., тримесечната е 48 лв., месечната – 27 лв., седмичната – 13 лв., а уикенд винетката – 9 лв.

Винетките на новите, по-ниски цени може да бъдат купени както в обектите на АПИ, така и в партньорската търговска мрежа.

Националното тол управление апелира потребителите при купуване на електронна винетка да използват сайта www.bgtoll.bg или мобилното приложение, както и останалите канали за продажба на АПИ – на гише срещу плащане в брой или чрез терминал за самотаксуване – с карта. 

Гишета са разположени на основните гранични контролно-пропускателни пунктове, както и в 27-те областни пътни управления в цялата страната. Терминалите за самотаксуване са близо 500.

В първия ден на новата година от АПИ съобщиха, че започват проверки за електронни винетки в цялата страна. Националното тол управление апелира шофьорите да проверят валидността на закупената винетка, защото само през януари изтичат повече от 324 хил. годишни винетки. 

На интернет страницата www.bgtoll.bg от бутона „Проверка на винетка“, след въвеждане на регистрационния номер на автомобила и държавата, в която е регистриран, всеки може да получи информация за крайния срок на електронната винетка, независимо откъде е купена.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy