Системата за лицево разпознаване в Москва ще дебне за новобранци

Властите в Москва използват огромната система от камери за видеоналюдение с лицево разпознаване в руската столица, за да издирват млади мъже годни да служат в армията, съобщи Ройтерс, като цитира руската информационна агенция ТАСС, която се позова на изявление на началника на градската военна служба в Москва.

Миналата седмица президентът Владимир Путин подписа нов закон, с който се затягат ограниченията върху лицата, бягащи от наборна служба. Предвижда се документите за призоваването им да се връчват по електронен път, а не лично от служител или работодател, както бе до този момент.

Държавната дума и Съветът на федерацията приеха закона извънредно за два дни, без дори да го прочетат.

Това ще промени живота на хиляди мъже на възраст между 18 и 27 години, които всяка пролет и есен (по време на ежегодните наборни кампании бел. ред.) правят всичко възможно, за да избегнат служителите на наборните комисии, както и тези, които са призовани да се сражават в Украйна в рамките на обявената миналата година мобилизация.

„За определяне на местожителството на лицата, които трябва да се явят на военна служба, се използват системите за видеонаблюдение в Москва“, заяви пред ТАСС началникът на градската военна служба в столицата Максим Локтев.

По думите му това ще анулира неявяването във военния комисариат за регистрация и вписване, тъй като сега основният проблем е, че много московчани не получават повиквателни, защото не живеят на мястото, където е адресната им регистрация.

 

Лично кметът на Москва Сергей Собянин и Министерството на вътрешните работи обръщат голямо внимание на този въпрос, добави Локтев. Така например по указание на кмета информация за новобранци се предоставя от фирми и учебни заведения, в които работят или учат такива лица. Локтев отбеляза, че броят на „укриващите се“ от военна служба всяка година намалява. Той обясни това с „усърдна работа за разясняване на отговорността на гражданите“.

„Нещо повече, с ресурсите, които използваме, те няма къде да отидат“, подчерта той.

През 2017 г. департаментът по информационни технологии на Москва съобщи, че повече от 3000 камери за видеонаблюдение в града са били свързани със система за лицево разпознаване, припомня Ройтерс.

Задължителната наборна служба в Русия предоставя резерв от млади, обучени кадри, които могат да бъдат насърчавани или притискани да се записват като професионални войници в момент, когато Кремъл опитва да увеличи числеността на въоръжените си сили, като до момента е мобилизирал поне 300 000 резервисти, които се сражават в Украйна.

В същото време Локтев обеща, че няма да се изпращат наборници на война в Украйна, както и в анексираните територии – самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики, Херсонска и Запорожка област. Въпреки това по-голямата част (88%) от московските наборници ще служат в Западния военен окръг, който включва гранични райони, които редовно се обстрелват, включително Белгородска, Брянска и Курска област.

Общо през пролетната кампания в Москва ще бъдат призовани над 5 хиляди души.

Предния ден Локтев каза, че тестовото разпространение на повиквателните чрез държавните служби ще започне през пролетта. Гражданите ще бъдат уведомявани и чрез есемес и телефонни обаждания, добави той.

Новият закон, позволяващ на военните служби да изпращат повиквателни по електронен път, вместо да ги връчват лично, е част от подготовката на Русия за продължителна война в Украйна, коментира преди седмица британското военно министерство в своя оценка за ситуацията, съобщи Асошиейтед прес. 

Според британското разузнаване „единният регистър на лицата, подлежащи на военна служба“, ще бъде цифрово свързан с други държавни служби, което ще позволи на руските власти да „наказват отклоняващите се от военна служба чрез автоматично ограничаване на трудовите права и ограничаване на пътуванията в чужбина“. 

Законът предвижда, че след получаване на повиквателната, на подлежащия на военна служба да бъде забранено да напуска Русия. Ако в рамките на 20 дни не се явни във военния комисариат за регистрация и вписване, той ще бъде обявен за укриващ си, лишен от възможността да шофира кола, да извършва сделки с недвижими имоти, да взема заеми и да се регистрира като индивидуален предприемач и самонаето лице. Повиквателната се счита за „предадена“ 7 дни след появата й в личния акаунт на портала „Държавни служби“ и в единния военен регистър.

Междувременно 52 000 млади руснаци вече са получили уведомления за призоваване в рамките на редовната пролетна мобилизация в страната, а 21 000 от тях са се класирали за военна служба, заяви в събота полковник Андрей Бирюков, който отговаря за мобилизацията.

Бирюков взе отношение във връзка с опасенията, че новият закон за електронната военна повинност предвещава по-широка мобилизация на резервисти, подобна на тази, която Путин нареди през септември. 

 

 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy