Ситуацията в анексираните от Русия украински области е „изключително трудна“, призна Путин

Ситуацията в анексираните от Русия четири украински области е „изключително трудна“, призна президентът на Русия Владимир Путин, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Във видеообръщение по случай Деня на служителите на силите за сигурност – празник, който е на почит в страната – Путин призова руските спецслужби да засилят охраната на границите и ги инструктира да затегнат контрола над обществото.

През септември руският президент обяви на тържествена церемония в Кремъл анексията на четири украински области – около 15 процента от територията на съседната държава. Това стана след провеждането на международно непризнати референдуми. По-рано този месец той призна, след редица военни неуспехи в последно време, че „специалната военна операция“ в Украйна „може да бъде дълъг процес“, отбелязва Ройтерс.

„Да, за вас е трудно сега. Ситуацията в Донецката и Луганската народна република, в Херсонска и Запорожка област, е изключително трудна“, обърна се Путин към служителите на руските сили за сигурност, разположени на украинска територия.

В своето видеообръщение той призова за по-интензивна работа по линия на Федералната служба за сигурност и граничната служба.

„(Границата) трябва да бъде надеждно защитена. Всички опити за нарушаването й трябва да бъдат предотвратявани бързо и ефективно, като бъдат използвани всички сили и средства, които имаме на наше разположение, включително мобилни групи и специалните части“, каза Путин, предаде БТА.

Той инструктира спецслужбите да затегнат контрола над обществото и да увеличат до максимално възможна степен „употребата на оперативния, техническия и личностния потенциал“, за да предотвратят рисковете, идващи от чужбина и вътрешни предатели.

„Сега се изисква максимално хладнокръвие, концентрация на силите, от страна на контраразузнавателните агенции, включително военното разузнаване“, подчерта руският президент. той призова за решителни мерки срещу действията на чуждестранните спецслужби и за бързо откриване на предателите, шпионите и саботьорите.

„Ваш дълг е да направите всичко възможно, за да гарантирате в максимална степен сигурността на (жителите на анексираните региони), спазването на техните права и свободи“, обърна се Путин към служителите на руските силови ведомства, разположени в Украйна, и им обеща „съвременно оборудване и оръжия“.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy