Ситуацията с дефицита на антибиотици в ЕС започва да се нормализира

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) отчете напредък в преодоляването на дефицита на антибиотици в държавите от ЕС. Чрез редица регулаторни мерки производството и доставките са увеличени, а същевременно се очаква скорошно отшумяване на пика на респираторните инфекции, чиито усложнения водят до повишено търсене на антимикробни средства.

Повишеното търсене на антибиотици в комбинация с  производствени проблеми, доведоха в края на миналата и началото на тази година до недостиг, засягащ повечето държави-членки. Проблемът засяга основно антибиотика амоксициклин.

Сега ЕМА отчита, че по последни данни наблюдава положителна тенденция в редица държави-членки, но все още някои държави изпитват дефицит на този други антибиотици.

За отчетения напредък са спомогнали предприетите действия от европейския регулатор заедно с участниците във веригата на доставки. Оказана е регулаторна подкрепа за увеличаване производствения капацитет, например чрез бързи процедури за превключване към алтернативни източници на суровини, производствени обекти, опаковъчни материали. Очаква се доставките на антибиотици да бъдат увеличени през следващите седмици и месеци.

Чрез използването на определени регулаторни възможности за гъвкавост, като извънредно предлагане на определени лекарства, които може да не са разрешени в дадена държава-членка на ЕС, или пълно или частично освобождаване от някои изисквания за етикетиране и опаковане на лекарства, много национални регулаторни органи са успели да намалят съществуващите дефицити.

Държавите-членки на ЕС очакват пикът на инфекциите скоро да започне да отшумява, което се очаква да намали нарастващото в момента търсене на антибиотици. На пациентите и здравните специалисти се напомня, че в повечето случаи има алтернативи, ако дадено лекарство е в недостиг.

Освен това е важно антибиотиците да се използват разумно, за да се поддържа тяхната ефикасност и да се избегне антимикробна резистентност. Антибиотиците, включително амоксицилин, трябва да се предписват само за лечение на бактериални инфекции. Не са подходящи за лечение на вирусни инфекции като настинка и грип, където не са ефективни.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy