Скопие: България се поддава на провокациите, действията й са непропорционални

„Неоснователна, неаргументирана и непропорционална стъпка“. Така македонският външен министър Буяр Османи определи решението на България да изтегли посланика си от Скопие за консултации в София заради нарушаването на правата на македонските с българско самосъзнание. 

 

Той призова да се прекратят провокациите и комуникацията да продължи хладнокръвно и внимателно.

 

„Последните действия на официална София не са в съответствие с договорената практика за насърчаване на взаимоотношенията. Напротив, те представляват поддаване на провокациите на онези, които искат да осуетят усилията на двете правителства за стабилно и позитивно развитие на отношенията между двете страни“, каза Османи. 

 

Преди ден служебният външен министър Николай Милков обяви, че България засега няма да връща в Скопие посланика ни Ангел Ангелов, който бе извикан за консултации след побоя на секретаря на българския културен клуб в Охрид „Цар Борис III“ Християн Пендиков. Oсвен това Милков предупреди, че България може да се откаже от проектите между двете страни и ще „преразгледа редица компоненти и елементи на нашето двустранно сътрудничество“.  

 

„Въпреки че призоваването на посланик за консултация в родината е право на изпращащата страна и редовна дипломатическа практика, МВнР изразява съжаление за тази стъпка, която счита за неоснователна, неаргументирана и непропорционална. Република Северна Македония показа силен демократичен и институционален капацитет и чрез бърза и ефективна процедура разкри и арестува извършителя на престъплението, срещу когото активно се провеждат следствени действия”, посочи Османи, цитиран от БТА. 

 

Той коментира, че Скопие очаква „успокояване на страстите и отстраняване на провокациите, с цел връщане към дипломатическа дейност, към приоритетите на съвместни проекти, работни групи, и др., които са в посока запазване и насърчаване на добросъседските отношения”.

 

„Трябва да сложим край на подобни провокации и винаги да имаме предвид, че има групи, заинтересовани да обсебят отношенията поради много други причини, включително и трети държави. И ние, и българското правителство, не бива да се поддаваме на провокациите и на намеренията на провокаторите, които искат да си присвоят европейското ни бъдеще или да очернят имиджа, който изградихме като държава”, каза Османи, цитиран от БГНЕС.

 

„Казах, че започна ловният сезон на провокаторите и политическите печалбари и всеки ще се опита да изгради своя наратив върху такива чувствителни теми”, каза министърът.

 

След решението на София да „пусне“ Скопие към ЕС под условие, отношенията между двете страни не се нормализираха. 

 

През последните месеци те са доминирани от серия от провокации около българските клубове в Северна Македония, които ги върнаха  в ниските им нива и блокират европейската интеграция на региона в явен интерес на трети страни.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy