Скоростният път Видин – Ботевград няма да е готов и през 2026 година

Скоростният път Видин – Ботевград, за който лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов общаваше да е готов до края на 2021 година, няма да е готов и до края на 2026 година. Това стана ясно от думите на служебният министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков след заседанието на Министерския съвет.

Служебното правителство на Гълъб Донев взе решение за отчуждаване на имоти, намиращи се в землищата на селата Ружинци, Плешивец, Гюргич и Черно поле в община Ружинци, област Видин, както и в село Каменна Рикса, община Георги Дамяново, селата Белотинци, Смоляновци, Клисурица, Винище, Горна Вереница, Долна Вереница и Войници, община Монтана, област Монтана.

Средствата, необходими за финансиране на процедурата по отчуждаване, ще бъдат осигурени от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

С решението на правителството за отчуждаване на имоти по трасето на пътя Видин – Ботевград започваме да компенсираме забавянето на този изключително важен инфраструктурен обект и ускоряваме изграждането му, каза арх. Иван Шишков. Той благодари на експертите от АПИ, които са работили „изключително активно през последните 4 месеца, за да може да се навакса изоставането“.

Министър Шишков прогнозира, че за по-малко от три години трасето от Ружинци към Монтана ще бъде построено.

Изграждането на скоростния път от Видин до Монтана не само е жизненоважно за Северозапада, но и ще даде възможност за изграждането на другото алтернативно трасе – от Монтана до София с тунел през прохода „Петрохан“, което би могло да се реализира с концесия, а това ще подобри свързаността не само в региона, коментира още арх. Шишков.

През 2018 г. видинчани излязоха на протест с искане за изграждане на скоростния път Ботевград – Видин. Тогавашният премиер Бойко Борисов обеща пътят да е готов до края на 2021 г. Лидерът на протестите пък Росица Кирова успя да осребри участието си с шеметна политическа кариера – мина през партията на Слави Трифонов и акостира в ГЕРБ, за да стане заместник-председател на 46-тото Народно събрание, а днес е редови депутат в 48-ия парламент.

Първоначалната идея на изграждането на скоростния път беше да се строи за сметка на строителя, като той ще получи парите си чак след въвеждането на пътя в експлоатация. Или както се изрази тогавашният министър на регионалното развитие, а днес депутат от ГЕРБ Николай Нанков – минаваме от съветски към немски модел на работа.

С добрите намерения за спазване на правилата и в името на бързото строителство на пътя, Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) обяви обществени поръчки за няколко участъка. По три позиции бяха избрани изпълнители и сключени договори през 2019 г. Това са участъците Видин – п.в. „Макреш“ и Мездра – Ботевград, разделен на два подучастъка, които се очаква да са готови до края на 2023 година или най-късно през 2024 г.

Внезапно и без обяснения обаче търговете за другите участъци от пътя бяха прекратени от ГЕРБ през 2020 г. След това Борисов обяви, че пътят ще се достроява с инхаус възлагане. Държавната компания „Автомагистрали“ получи чек от над 1 милиард лева за строителството на участъка между п.в.“Макреш“ и Монтана (66 км). Там почти не се работеше през последните две години заради липса на направени отчуждителни процедури, които започват едва сега.

За участъка между Монтана и Враца пък все още няма избрана трасе.
 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy