Следователи пишат до САЩ и Европа в защита на Гешев

0

Камарата на следователите в България е изпратила писма до европейски и американски институции в защита на главния прокурор Иван Гешев. В тях магистратите изразяват притеснения от т.нар. „заговор“ срещу началника си. Те твърдят, че в България има опити за оказване на натиск срещу магистрати и посочват имената на обвиняеми като Цветан Василев, бизнесмените братя Бобокови, Красимир Каменов-Къро и др. Ако те успеят, ще се накърнят интересите на САЩ и ЕС, твърди се в писмата. За сметка на нова ще се засили руското влияние у нас.

Заговорът

Цитираният заговор се появи преди няколко седмици след като прокуратурата обяви, че е открила доказателства за организация, която имала за цел да компрометира шефа на държавното обвинение. Флашки със записи бяха намерени в дома на Дилиян Георгиев, арестуван по дело за наркотици. В миналото той бе обвиняем за изнудване на Делян Пеевски и Ахмед Доган. Като други заговорници бяха посочени Цветан Василев, румънецът Овидиу Семенску, журналистът от BIRD Димитър Стоянов и Къро.

Георгиев остава в ареста заради обвиненията за наркотици. Междувременно бе образувано дело за престъпна група за търговия с влияние, но няма информация за официални обвинения срещу някой от публично посочените. Гешев цитира публикация в „Труд“, според която Василев е плащал стотици хиляди долари на американски лобисти с цел да вкара главния прокурор в списъка със санкции по глобалния закон „Магнитски“. Главният прокурор замеси и ръководителите на криптобанката Nexo, също обвиняеми, но по друго дело. Той обяви, че Атнони Тренчев и Коста Кънчев са били в Белград за „оперативка“ с други обвиняеми. Прокуратурата поиска ареста им, но сръбските власти отказаха, което пък доведе до оплакване от българска страна до Съвета на Европа.

Престъпен сговор

„В писмата си следователите споделят притесненията си от наличните по няколко досъдебни производства на Софийска градска прокуратура данни за безпрецедентен натиск върху независимата съдебна власт, не само от политически, но и от криминални групировки, обвиняеми и подсъдими лица, пряко засегнати от дейността на българската прокуратура, които се укриват в чужбина и извършват опити за дискредитиране и елиминиране на магистрати, включително и на главния прокурор, както и на висши полицейски началници“, пише в съобщението на Камарата на следователите.

Писмата са изпратени до американския посланик у нас Кенет Мартен, до председателя на Камарата на представителите в американския Конгрес в САЩ Кевин Маккарти, до държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, до главния прокурор на САЩ Мерик Гарланд, до представителите на Европейската комисия – Урсула фон дер Лайен, Вера Йоурова, Дидие Рейндърс и до Европейския парламент.

Следователите заявяват още, че съществува „престъпен сговор“ от засегнати от действията на прокуратурата.

Още по темата:

Обиден съм, че са ме оценили само на 350 хил. долара

 

Гешев като геополитически фактор

„Камарата на следователите подчертава пред евроатлантическите партньори на България, че действията на цитираните горе лица биха могли да накърнят и интересите на Съединените американски щати и на Европейския съюз, тъй като евентуален техен успех би довел до отстъпление от постигнатите резултати в утвърждаването на върховенството на закона, както и до прокарване на руски интереси в нашата страна“, посочва се още в съобщението им.

Главният прокурор неведнъж се е опитвал да се представи като борец срещу руското влияние у нас. Той направи това и при едно от последните си посещения в Брюксел.

Независимост ли?

Следователите са подчинени на прокуратурата от 15 години. Наскоро обаче стана ясно, че ГЕРБ имат намерения да променят закона и да обособят Националната следствена служба като самостоятелна структура и може би да и възложат разследванията срещу главния прокурор. В момента шефът на следствието Борислав Сарафов е заместник на главния прокурор.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy