След катастрофата полицаи разпознали Семерджиев по снимка от телефона му

Полицаи от СДВР са разпознали Георги Семерджиев по снимка от телефона му, изоставен в колата след тежката катастрофа от 5 юли, при която загинаха две млади жени. Това разказа пред Нова телевизия адвокат Пламен Димитров, защитники на роднините на едно от момичетата. По думите му това се разбира от показанията на военния прокурор Адалберт Кръстев, който е бил един от първите на мястото. Димитров коментира, че това означава, че служителите са познавали Семерджиев. Освен това на мястото е бил и приятелят на бившата полицайка Симона Радева, който служител на Четвърто районно.

Странно ми е откъде го познават

„Аз не знам на този служител (приятелят на Радева б.р.) каква му е характеристиката, но как са разбрали за катастрофата? Според военния прокурор, отивайки там, вече е имало служители на Четвърто. Когато са дошли други служители на МВР, според прокурора някакви дежурни от СДВР, са натиснали телефона, който е бил вътре в автомобила, показала се е снимката на Семерджиев и те са го разпознали. Странно ми е откъде те разпознават Семерджиев“, заяви Димитров.

Съмненията за дългогодишен полицейски чадър над Семерджиев се появиха веднага след инцидента на столичния бул. „Черни връх“. Тогава се разбра, че той е бил близък с Радева, която пък му занесла стълба, за да се прибере в жилището си, понеже бил забравил ключовете в помляната си кола.

Бившата полицайка бе разпитана пред съда в понеделник. Тя призна, че е занесла стълба, но в същото време заяви, че било „силно да се каже“, че познава Семерджиев. Не се разбра защо е носила стълба на почти непознат късно вечерта. Освен това работници от автомивката на Семерджиев твърдят, че тя постоянно е била там и я имали за управител.

„Аз не знам това момиче на какво разчита. Ако ние с вас се познаваме случайно, аз няма да знам къде живеете. Няма да се возя във вашата кола, тя го потвърди, че се е возела в джипа и че Семерджиев бил много добър шофьор. Вие когато отидете да си миете колата, на вас не сервират обяд, кафе, цигари, което е ставало“, коментира адвокат Димитров.

Не се е страхувал от нищо

Според него Семерджиев не се е страхувал от нищо след като си е позволил да кара на това кръстовище с 166 км в час. Преди да убие двете чакащи на тротоара момичета, колата му се удря в такси. Шофьорът му оцелява, но колата е смазана. След това джипът на Семерджиев удря последователно двете загинали. По-малко от 20 секунди след това шофьорът бяга, оставяйки вътре телефоните и ключовете си. Връща се автомивката, откъдето звъни на Радева, която заедно с работниците му намира стълба. След това се прибира вкъщи. Според двамата му служители полицайката се качва заедно с него в апартамента. Тя отрича.

„За да си позволи този човек да навлезе с 166 км на едно оживено кръстовище, значи той не се страхува от абсолютно нищо. Доказа се, че той е имал полицейски лампи в автомобила, полицейска стоп палка. Най-малкото няколко дни преди това е бил спрян за това, че неговите стъкла са затъмнени и съвсем спокойно обяснил на полицаите, че отива да си свали гривните преди да му сложат белезниците. Запалва джипа и изчезва“, заяви адвокат Димитров.

Той посочи и друг случай, при който Семерджиев е получил доста снизходително отношение. През 2020 г. той е осъден за притежание на 4.5 кг наркотици. Лежи осем месеца в ареста, след което сключва споразумение с прокуратурата за осеммесечна присъда и е освободен, тъй като вече е излежал срока. При по-ранен случай прокуратурата отказва да образува дело срещу него с аргумента, че не е знаел, че върши нарушение, защото постановлението за предишно такова не му било връчено лично и нямал съзнание за повторното.

Несъответствия

Според адвокат Димитров освен в показанията на Радева има несъответствия и при тези на военния прокурор Кръстев. Магистратът твърди, че случайно е минал покрай катастрофата и запазил мястото до идване на дежурните си колеги. Пред съда обаче той заявил, че не е бил облечен в бели дрехи, т.е. не бил мъжът, сниман да разговаря с полицаите на място. Освен това се появявал и още един човек, чиято самоличност засега не е разкрита.

„В момента се търси един човек с каска, който се появява на снимките. И в един момент този човек изчезва“, обясни Димитров.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy