След като ги нарече „политически боклук“ Гешев иска депутатите да го изслушат

0

Главният прокурор Иван Гешев е поискал изслушване в парламента. Темата е дела за корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние. От съобщението на прокуратурата не става ясно за кои точно разследвания иска да говори той.

При закрити врата

Гешев настоява да бъде изслушан при закрити врата. Аргументът му е, че ще изнесе „чувствителна информация“ от досъдебните производства.

Настояването на главния прокурор идва на фона на почти ежедневни искания от негова страна за имунитета на един или друг депутат. Гешев поиска да бъде свалена депутатската защита на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов заради разследването ‘Барселонагейт“. Преди партията да поиска отстраняването му от поста той не обръщаше никакво внимание на този казус, макар че случаят е публично известен от поне пет години. Прокуратурата се задейства едва след като Гешев се почувства застрашен.

Другото искане е за сваляне на имунитета на Кирил Петков. То е направено по разследването за декларацията за двойното му гражданство. Тя е подписана от бившия премиер преди да бъде назначен за служебен министър на икономиката в първото правителство на президента Румен Радев. По това време Петков все още е и канадски гражданин, макар да е подал заявление за отказ от паспорта си. По този случай прокуратурата се произнесе, че няма данни за престъпление. В последните дни обаче казусът бе възобновен.

Още по темата:

14 часа обрати и дебати във ВСС за емоциите на Гешев (Обновена)

 

Съвсем наскоро главният прокурор поиска имунитета и на друг депутат от ГЕРБ – бившия борец Даниел Александров заради дело за блудство с непълнолетно момиче.

ГЕРБ реагират остро на действията на прокуратурата и ги смятат за репресия. Петков пък заяви, че би се отказал от имунитета си, но едва след като нарочна парламентарна комисия разгледа искането на Гешев.

Вече не е намеса в съдебната власт

Искането за изслушване на Гешев е странно и по друга причина. Главният прокурор винаги е бил много чувствителен към това да докладва дела пред депутатите. Гешев винаги е твърдял, че това е недопустима намеса в работата на съдебната власт. При един от предишните парламенти той дори атакува пред Конституционния съд разпоредба от правилника на събранието, според която депутатите могат да го викат на всеки три месеца. Съдът отхвърли жалбата му.

Сега обаче главният прокурор явно е сменил прозицията си. В писмото си той твърди, че „защитата на независимостта на съдебната власт е неразривно свързана с прозрачността и сътрудничеството с другите власти“.

Още по темата:

Прокуратурата: Борисов лично е дал парите за къщата в Барселона

 

В началото на мандата си Гешев стана известен с фразата, че не приема разделението на властите, прокламирано от „десните фундаменталисти“. Тогава той твърдеше, че властите трябва да си съдействат. След като позитивно настроеното към него правителство на ГЕРБ приключи мандата си, той обърна паланчинката и започна да смята всеки депутатски въпрос за посегателство върху независимостта на прокуратурата.

Миналия месец Гешев заяви, че в парламента имало много „политически боклук“, който трябва да бъде изметен. Заради тази фраза пред Висшия съдебен съвет има висяща процедура по отстраняването му. От писмото му до парламента не се разбира има ли притеснения, че ще му се наложи да докладва дела пред „политически боклук“.

 

 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy