След като провалиха кворума депутатите бързат да гласуват механизма за разследване на главния прокурор

В четвъртък депутатите не успяха да гласуват поправките в НПК, с които се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор. Парламентарният ден в петък започна с предложение от шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова същите текстове да бъдат гледани като първа точка. Това бързане на практика е безсмислено, защото поправките няма как бъдат одобрени окончателно, защото това е само първо четене, а парламентът ще бъде разпуснат в близките дни.

Знаят, че няма време

„Знаят, че няма време да мине и изведнъж всички са за съдебна реформа. Тези хора провалиха кворума вчера“.

Така депутатът Явор Божанков коментира инциативата на ГЕРБ. След изказването заваляха взаимни обвинения за това кой е отговорен за липсата на кворум в четвъртък. Споровете се разгорещиха, а темата бе изместена дори към възпитанието на депутатите след като председателстващият Йордан Цонев се ядоса на Християн Митев от ПП.

„Това, че сте вдигнали ръка не значи, че трябва да се запътите с бърза крачка към трибуната. Върнете се на мястото си“, скара му се той и след това заяви, че с прилагане на правилника не може да се компенсират дефицити във възпитанието.

Ние сме съгласни с Гешев

Позицията на ГЕРБ е, че са за съдебна реформа, но не предлаганата в момента. Същото е становището и на главния прокурор Иван Гешев. Той твърди, че промени като въвеждане на механизъм за разследване или ограничаване на правомощията му, трябва да станат чрез промени в конституцията.

В петък ГЕРБ коментираха, че имат опасения, че част от предлаганите поправки нарушавали конституцията.

И ветото на президента

След едночасов дебат около програмата и кое е да е първа точка, по предложение на Йордан Цонев в дневния ред бе влезе и обсъждането на ветото на президента Румен Радев върху промени в Закона за енергетика.

 

 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy