След отмяната на мерките смъртните случаи от ковид в Китай може да стигнат 1 млн. души

Китай внезапно отмени строгите ограничения заради ковид, което може да доведе до взрив на новите болни и повече от милион смъртни случая до 2023 г., гласи нова прогноза на базирания в САЩ Институт за здравни показатели и оценки (ИЗПО, IHME), предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Според прогнозите на групата случаите в Китай ще достигнат своя пик около 1 април, когато броят на починалите ще достигне 322 000. Около една трета от населението на Китай дотогава ще бъде заразена, заяви директорът на ИЗПО Кристофър Мъри.

Здравните власти на Китай не са съобщили официално за нито един смъртен случай от ковид след отмяната на ограниченията.

Последните официални смъртни случаи са отчетени на 3 декември.

Общият брой на смъртните случаи през цялата пандемия в Китай досега е 5235.

Пекин отмени едни от най-строгите ограничения в света през декември след безпрецедентни обществени протести и в момента се наблюдава рязък скок на инфекциите, като има опасения, че ковид може бързо да се разпространи сред населението от 1,4 милиарда души по време на празника за Лунната нова година през следващия месец.

„Никой не е мислил, че ще се придържат към „нулев ковид“ толкова дълго, колкото го направиха“, каза Мъри, когато прогнозите на ИЗПО бяха публикувани в интернет.

Независимата група за моделиране в Университета на Вашингтон в Сиатъл, на която разчитат правителствата и компании през целия период на пандемията, базира своите заключения на данни от провинциите и информация от неотдавнашната поява на Омикрон в Хонконг.

„След първоначалното огнище в Ухан Китай почти не съобщава за смъртните случаи. Ето защо потърсихме Хонконг, за да получим представа за процента на смъртност от инфекцията“, каза Мъри.

За своите прогнози ИЗПО използва и информация за ваксинацията, предоставени от китайското правителство, както и предположения за това как различните провинции ще реагират на увеличаване на нивата на заразяване.

Други експерти очакват, че около 60% от населението на Китай в крайна сметка ще бъде заразено, като пикът се очаква през януари, когато уязвимите групи от населението, като възрастните и хората с вече съществуващи заболявания, ще бъдат засегнати най-тежко.

Основните опасения произтичат от големия брой податливи на заразяване хора в Китай, използването на по-малко ефективни ваксини и ниския брой на ваксинираните сред хората на 80 и повече години, които са изложени на най-голям риск от тежки заболявания.
 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy