Служебната власт би ГЕРБ: Изборът при пътен ремонт се сведе до една фирма

0

Служебното правителство на президента Румен Радев, което уж се бореше срещу порочната практика на инхаус поръчките, постигна невъзможното – избор на победител при пътен ремонт от един кандидат чрез елиминиране на останалите по неясни засега причини.

Това стана ясно след отварянето на ценовите оферти за ремонта на последните два неремонтирани тунела на магистрала „Хемус“. Изборът на изпълнител беше организиран по Закона за обществените поръчки чрез конкурентен подбор. Шестима кандидати подадоха оферти – почти всички големи български строителни компании.

В крайна сметка за отварянето на ценовите предложения за ремонта на тунел „Топли дол“ е допусната само една оферта и то на фирма без опит с ремонти на подобни съоръжения. За сравнение дори ГЕРБ, от кумова срама, оставяха поне по двама кандидати за отварянето на предложенията.

Поръчката за ремонта на двата тунела беше обявена в края на 2022 г. Разделена е на две обособени позиции. Едната за тунел „Топли дол“, пуснат в експлоатация през 1985 г., а другата – за „Правешки ханове“, отворен за преминаване в края на 80-те години на миналия век.

По шестима кандидати подадоха оферти за всяка една позиция. Това бяха едни от най-големите в бранша – „Геострой“ АД, „Трейс Груп Холд“ АД, „ГБС Инфраструктурно строителство“ АД, „Джи Пи Груп“ АД, „Европейски пътища“ АД, „ИСА 2000“ ЕООД и „ОРС Инфраструктура“ ООД.

За първи път в такъв търг участва и държавата компания „Автомагистрали“, заедно в обединение с големите в бранша, на които по времето на ГЕРБ им беше възложила чрез вътрешно възлагане изграждането на магистрала „Хемус“ и скоростния път Ботевград – Видин.

Ценовите предложения на кандидатите са отворени на 12 април, точно преди почивните дни за Великден. И изненада – всички големи строители, участвали в десетки, а може би и стотици търгове, се оказва, че сега не могат да напишат оферта без да имат допусната грешка. Единственото изключение е „ГБС Инфраструктурно строителство“, която всички обичат, независимо кой е на власт.

И победителят за тунел „Топли дол“ е…

Сред шестимата кандидати за ремонта на тунел „Топли дол“, до отварянето на ценовото предложение е допуснато единствено дружеството „ОРС Инфраструктура“ ООД. Всички останали са отстранени. В регистъра на обществените поръчки все още не е публикувано с какви мотиви е станало това.

„ОРС Инфраструктура“ предлага цена от 35.51 млн. лв. без ДДС (42.61 млн. лв. с ДДС), която е съвсем близка до индикативната стойност на пътната агенция от 35.65 млн. лв. за ремонта на тунела.

Часова ставка, която ще плаща компанията на работниците, е 9.20 лв. плюс допълнителни разходи за труд от 120%. Заложената печалба за фирмата от обекта е в размер на 10%, става ясно от публикуваните документи.

„ОРС Инфраструктура“ е основана през 2008 г. и към днешна дата основната дейност на дружеството е мостовото строителство. През последните години фирмата е изпълнила няколко големи проекта по оперативна програма „Транспорт“. Собственици на компанията са братята Огнян и Владимир Павлови.

 

Още по темата:

„Трофейна“ сделка с емблематична офис сграда в центъра на София

Капиталът на фирмата е 5000 лв. Оборотът й за 2019 г. е 29.3 млн. лв., за 2020 г. – 40.3 млн. лв., а за 2021 г. – 21.8 млн. лв. Разполага с персонал от 235 души, според регистъра на Камарата на строителите.

За тунел „Правешки ханове“ – двама кандидати

За другия тунел – „Правешки ханове“, до отварянето на ценовите оферти са допуснати двама кандидати. Единият отново е „ОРС Инфраструктура“, а другият е „ГБС Инфраструктурно строителство“.

Ценовото предложение на братя Павлови е с около 10 млн. лв. с ДДС по-ниско от това на фамилия Пешови. Търга обаче печели дружеството „ГБС Инфраструктурно строителство“, което има по-висока техническа оценка, казаха запознати с обществената поръчка пред Mediapool.

Ценовото предложение на „ГБС Иинфраструктурно строителсво“ е 39.79 млн. лв. без ДДС (47.75 млн. лв. без ДДС). Почти същата е и индикативната стойност на обекта, според изчисленията на АПИ, – 39.89 млн. лв.

Часова ставка, която е ще плаща компанията на работниците е 7.50 лв. плюс допълнителни разходи за турд от 110%. Заложената печалба за ГБС е 10%.

Ценово предложение на „ОРС Инфраструктура“ е значително по-изгодно за държавата – 32.15 млн. лв. без ДДС (38.59 млн. лв. с ДДС.)

Председателят на агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Венцислав Ангелов предстои да обяви какво е окончателното решение.

Още по темата:

ГБС с поръчки за четвърт милиард и отказ от тунел „Железница“

 

Отсега обаче може да се прогнозира, че търгът най-вероятно ще се обжалва от останалите кандидати. Така че поне тази година двата тунела няма да бъдат затваряни за ремонт, след като само до преди месеци, след близо 7 години ремонт, най-сетне бе отворено движението през двете тръби на тунел „Витиня“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy