Служебният кабинет запазва назначен от ГЕРБ ключов надзорник на синдиците на КТБ

Служебното правителство преназначи адв. Матей Матев за втори 4-годишен мандат начело на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, съобщи правителствената пресслужба. Фондът е ключова институция, натоварена с надзор и контрол върху действията на синдиците в процеса по несъстоятелността на КТБ. Матев бе назначен на поста от третия кабинет на ГЕРБ и Бойко Борисов – през март 2019 г.

„Матей Матев е магистър по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и има дългогодишен опит в областта на облигационното, търговското, вещното право, приватизацията, чуждестранните инвестиции и ценни книжа, както и процесуалното представителство по търговски, административни и граждански съдебни спорове“, съобщиха от правителството.

Въпреки че към момента упражнява контрол върху действията на синдиците на КТБ Ангел Донов и Кристи Маринова, в миналото Матев е бил избран от тях да ги представлява по дела на фалиралата банка срещу нейни длъжници. „Да, вярно е, но имайте предвид, че по едно от тези дела КТБ си върна 125 млн. евро от покупката на БТК“, заяви Матев пред Mediapool, потърсен, за да коментира преназначаването си. Адвокатът категорично отхвърли критиките, че при подобна рокада – от работещ за синдиците до техен контрольор, можело да се окаже в конфликт на интереси. „Нямам конфликт на интереси“, каза Матев.

По повод коментар във в. „Капитал“ за близост с адв. Момчил Мондешки, Матев каза, че действително го познава, но няма връзка с него и не му е бил адвокат, тъй като е представлявал дружество в дело срещу адв. Мондешки. В интервю за „24 часа“ през 2016 г. синдиците на КТБ Ангел Донов и Кристи Маринова също отрекоха да имат връзка с адв. Момчил Мондешки, макар че Маринова призна, че дружества на брат му Младен Мондешки са били нейни клиенти. В интервюто през 2016 г. синдиците категорично отрекоха също и медийните внушения, че бившият депутат от ДПС Делян Пеевски контролирал случващото се с фалиралата КТБ. „Нито Пеевски, нито хора от негово име са правили опити да ни оказват въздействие“, каза тогава през „24 часа“ Кристи Маринова.

Преди две години председателят на Фонда за гарантиране на влоговете Матей Матев отчете, че към март 2021 г. сумите, възстановени от синдиците на КТБ и предназначени за разпределение между кредиторите, са 1.25 млрд. лв., което е значително над прогнозата за събиране на разследващата компания „Аликс Партнърс“ – 800 млн. лв. По думите на Матев това се дължи в голяма степен на промените в Закона за банковата несъстоятелност, внесени от Делян Пеевски и група депутати и представени като поправки срещу „вторичното разграбване“ на фалиралата банка.

„В тази връзка не бива да се пропуска фактът, че събраните суми от длъжниците на банката са в такъв размер благодарение на своевременните промени в ЗБН, направени след обявяването на КТБ АД (н) в несъстоятелност. Макар и оспорвани, включително пред Конституционния съд на Република България, промените в закона дадоха възможност на синдика на КТБ АД (н) да постигне този резултат, като вероятно без тях събраната и разпределена на кредиторите сума щеше да бъде именно тази, прогнозирана от разследващата компания „АликсПартнърс Сървисис Юкей“, коментира Матев в бюлетина на Асоциацията на банките в България. Малко по-късно през 2021 г. обаче Конституционният съд обяви промените на Пеевски за противоконституционни.

Матей Матев е и съпруг на говорителя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева. В последния състав на ЦИК тя беше предложена за поста от коалицията на Мая Манолова, която към онзи момент още се наричаше „Изправи се! Мутри вън!“. Матева беше и член на обществения съвет към ЦИК като представляващ сдружението „Нова алтернатива“, което се свързва и със сегашния председател на ЦИК Камелия Нейкова. То е на едноименната партия, която оглавяваше Николай Цонев, военният министър на тройната коалиция. А първия път, когато избраха Матева в ЦИК през 2014 г., номинацията дойде от БСП.

Според сайта на Фонда за гарантиране на влоговете негови членове продължават да бъдат бившият шеф на Сметната палата проф. Валери Димитров, както и бившата шефка на банковия надзор Нели Кордовска, която представлява БНБ. През 2019 г. с решение на Върховния административен съд Кордовска бе окончателно оневинена за наличие на конфликт на интереси заради изтеглянето на близо 64 хил. евро на каса в КТБ часове преди банката на Цветан Василев да бъде поставена под специален надзор.

Председателят на ФГВБ Матей Матев коментира пред Mediapool, че възложеният одит на Сметната палата за процеса по несъстоятелността на КТБ все още не е приключил, но е получен предварителният доклад. Палатата няма правомощия директно да одитира синдиците и фонда, но въпреки това проверката продължава на други основания. Одитът бе обявен преди година.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy