Служител на ЕК е бил прострелян в Судан

Ръководителят на службата на ЕК за хуманитарна помощ в Судан е бил прострелян в Хартум, потвърди говорителка на ЕК, цитирана от ДПА.

Вестник „Ню Йорк таймс“ снощи съобщи, че белгиецът Вим Франсен, който е оглавява отдела за Судан към Главна дирекция на ЕК „Европейска гражданска защита и европейски операции за хуманитарна помощ“ (ECHO), е бил ранен по време на сражения в столицата Хартум.

„Мога да потвърдя, че е имало такъв злополучен инцидент“, заяви говорителката пред журналисти в Брюксел, без да оповестява подробности за състоянието на пострадалия, нито за неговото местонахождение.

ЕК заяви, че в момента се оценяват на място мерките за сигурност на служителите ѝ и че „засега“ не е предприета евакуация.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви в понеделник, че посланикът на ЕС в Судан е бил „нападнат“ при друг инцидент.

Германското външно министерство днес съобщи, че Берлин обмисля всички възможности за гарантиране на сигурността на германските граждани в Судан.

„Предприемаме всички необходими мерки в тази много сложна ситуация“, заяви говорител на дипломатическото ведомство. Той допълни, че Германия e изненадана от интензивността на избухналите в събота боеве между суданското правителство и паравоенни сили.

Заради продължаващите сражения в момента в столицата Хартум са спрели работа 39 от общо 59 болници, които могат да обслужват пациенти, заявиха суданските здравни служби. Някои лечебни заведения са били бомбардирани, други са били щурмувани и разграбени.

През последните дни е била проведена евакуация на пациенти. Много болници вече нямат електричество, лекарства, питейна вода или храна. Засегнати са и детски болници.

Суданските паравоенни Сили за бърза подкрепа (СБП) заявиха, че ще преместят в Хартум египетските военнослужещи, които при избухването на боевете се намираха на летището в град Мерове, допълва Ройтерс. СБП допълниха, че ще предадат военнослужещите на Кайро „веднага щом ситуацията позволи“.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy