Служител на лондонската полиция се призна за виновен за 24 случая на изнасилване

Действащ служител на лондонската полиция призна пред съда, че е извършил поредица от атаки срещу жени, включително 24 изнасилвания, с което се нареди сред най-закоравелите сексуални престъпници във Великобритания. Престъпленията са били извършени за период от над 17 години, предаде Ройтерс.

Столичната полиция се извини днес и каза, че е трябвало да реагира по-рано, след като 48-годишният Дейвид Карик се призна за виновен по общо 49 обвинения, свързани с 12 жертви, включително 24 случая на изнасилване между 2003 и 2020 г.

Лондонската полиция, в която бяха наложени „специални мерки“, след като беше разтърсена от поредица скандали миналата година, съобщи, че Карик е злоупотребил със служебно положение за извършването на позорните си престъпления.

„Пропуснали сме възможността през годините да идентифицираме насилника“, каза помощник-комисар Барбара Грей пред телевизия „Скай нюз“ и добави: „Наистина съжаляваме за факта, че той е продължавал да работи като полицейски служител“.

„Нашият стремеж да идентифицираме и да освобождаваме столичната полиция от покварени служители е решителен. Ние сме се фокусирали върху това и така ще продължим и в бъдеще“, допълни тя.

Комисар Марк Роули беше назначен за началник на лондонската полиция, за да я прочисти от покварени кадри. Той обеща да уволни всеки служител, който е корумпиран, който е проявил расизъм или пък е нарушил законите.

В независим обзор за дейността на лондонската полиция от октомври се посочва, че е необходима радикална реформа по отношение на начина, по който полицията реагира на твърдения за злоупотреби, отправени срещу стотици нейни служители, посочва Ройтерс. Изготвянето на този документ беше разпоредено през 2021 г., след като полицейски служител беше осъден на доживотен затвор за изнасилването и убийството на британката Сара Евърард, припомня агенцията.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy