Сменят формулата за недостига на лекарства и затрудняват износа им

Ще бъдат предложени спешни законодателни мерки, с които да се затрудни износът на лекарства от страната чрез промяна във формулата за изчисляване на недостига им. Това стана ясно в четвъртък след заседание на Специализирания съвет за контрол над лекарствоснабдяването към здравния министър.

“Взехме решение да предложим законодателни промени на Народното събрание, така че да се подобри контролът върху наличностите и да предотвратяваме липсата на медикаменти. Ще увеличим броя на лекарствата, които се проследяват като наличност, за да осъществяваме реален контрол. Ще добавим животоспасяващи медикаменти в списъка с контролираните, защото в момента има такива, които не се наблюдават“, каза служебният здравен министър Асен Меджидиев.

Меджидиев отново упрекна предшественичката си Асена Сербезова за промяната във формулата за изчисляване недостига на лекарства, въпреки че назначената лично от него проверка установи, че смяната на формулата от пролетта на миналата година отговаря на закона. Въпреки това, сегашната формула, не изпълнява функциите си да задоволява приоритетно потребностите от лекарства на българския пазар и позволява те да се изнасят законно за други държави и дистрибутори да печелят от разликата в цените (повече по темата четете ТУК).

На заседанието в четвъртък са били набелязани и други промени, които не изискват законови поправки и могат да станат в по-спешен порядък, още тази седмица.

“Ще направим видима липсата в складовете, за да може всяка аптека да знае кое лекарство къде го няма и да го търси от други доставчици. Ще предоставим ежедневна информация на лекарите за това какъв недостиг и липса има, за да може лекарят да преценява какъв сходен медикамент да предпише“, обясни още здравният министър. Той допълни, че ако един антибиотик от дадена група го има под две различни търговски наименования, лекарят трябва да съобрази и да предпише наличния.

Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM), коментира след заседанието, че причините за недостига на лекарства са комплексни и затова трябва да се работи в няколко посоки.

“Първата е разширяване на списъка с наблюдавани от ИАЛ продукти, за които се забранява износът. Ако в момента при падане на количествата в складовете под 65% от месечното потребление на дадения продукт износът се забранява, ние обсъдихме този праг да бъде вдигнат. Второто нещо, което обсъдихме е засилване на контрола по отношение на предписването и отпускането на лекарствени продукти, защото знаете, че някои от тях се отпускат и предписват безразборно. И третото, което обсъдихме е подобряване информираността на лекари и аптеки по отношение на лекарствата с изчерпани количества. Т.е. всеки лекар и аптека да видят кое лекарство липсва“, обясни той.

Според Денев прагът за износ на лекарства трябва да бъде повишен от 65% на 90% от месечното потребление.

Министърът информира още, че в момента всички доставчици са мобилизирани, внасят се извънредно допълнителни количества лекарства и има допълнително зареждане на едни от най-проблемните продукти за инхалации – “Пулмикорт“ и “Вентолин“, както и инсулини.
 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy