Собственикът на „Виваком“ придобива „Булсатком“ от Спас Русев. Сделката чака одобрение от КЗК

„Юнайтед груп“ (United Group), собственикът на „Виваком“, обяви изненадващо в четвъртък, че е подписал договор за придобиването на „Булсатком“. Сделката предстои да получи одобрение от Комисията за защита на конкуренцията, преди да стане факт. Самият „Булсатком“ е водещ доставчик в страната на сателитна телевизия и е пряк конкурент на „Виваком“ по отношение на тази услуга.

Изненадата

Придобиването е изненада, защото до момента се знаеше, че „Юнайтед груп“ има споразумение да придобие мобилните станции и оптичната мрежа на „Булсатком“. В детайли, през декември миналата година стана ясно, че United Group („Юнайтед груп“) e предоставил заем от 127 млн. евро на дружеството на предприемача Спас Русев, чрез който той да финализира сделката по придобиването на „Булсатком“ (Bulsatcom). Новината не бе обявена официално, а стана ясна от презентация за финансовите резултати на United Group за деветмесечието на 2022 година.

Заемът е отпуснат на дружеството на Русев – Viva Corporate Bulgaria („Вива Корпорейт България“). Срещу част от предоставените средства United Group ще получи директно част от активите на „Булсатком“ – мобилните станции и оптичната мрежа. Специално за оптичната мрежа ще бъде направен т.нар. „обратен лизинг“, т.е. „Булсатком“ ще я продаде на „Юнайтед груп“ и веднага след това ще я наеме отново да я ползва.

Срещу това придобиване жалба в КЗК пуснаха другите два телекома А1 и „Йеттел“. Антимонополната комисия също обяви, че ще проверява тази сделка на Спас Русев.

През лятото на 2021 година пък официално стана ясно, че Спас Русев е придобил „Булсатком“ чрез дружеството си Viva Corporate Bulgaria („Вива Корпорейт България“). Той до края на юни 2020 г. притежаваше „Виваком“. Бизнесменът продаде „Виваком“ на „Юнайтед груп“, който също така придоби „Нова телевизия“ и вестниците на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, с което източноевропейската медийна група си осигури значително присъствие на пазара на телекомуникационни и медийни услуги в България. След това „Юнайтед груп“ купи редица кабелни оператори.

Българският Търговски регистър в момента твърди, че „Булсатком“ ЕООД е еднолична собственост на „Булсатком Инвестмънт Лимитид“, със седалище във Великобритания. За действителен собственик се посочва именно Спас Русев.

Сделката

В официалното съобщение, изпратено от „Юнайтед груп“ се посочва, че придобиването е част от дългосрочната стратегия на United Group за разширяване и укрепване на пазарното й присъствие в България. Към момента United Group оперира в осем държави в региона.

„Придобиването на „Булсатком“ е поредният важен етап от дейността на United Group в България, ключов пазар за нашата стратегия за растеж. Затвърждаваме нашия ангажимент да предлагаме на българските потребители най-качествените продукти и услуги и ще продължим да инвестираме в инфраструктура, технологии и съдържание“, посочва Виктория Боклаг, главен изпълнителен директор на United Group.

Коментар по сделката направи и главният изпълнителен директор на „Виваком“.

„Ние знаем, че „Булсатком“ премина през труден период и бе изправен пред много сериозни предизвикателства в настоящата икономическа среда. Но сме уверени, че тази сделка е чудесна възможност за компанията да се възстанови и да ускори по-нататъшното си развитие. Присъединявайки се към семейството на United Group, клиентите на „Булсатком“ ще получат достъп до широк набор от услуги, включително висококачествени и иновативни продукти, широколентови, DTH и 5G технологии. С тази инвестиция ще подобрим значително и услугите на настоящите клиенти на компанията“, каза Николай Андреев, главен изпълнителен директор.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy