София вдига заплатите на работещите в градския транспорт

На два пъти с по 150 лева ще се увеличат заплатите на работещите в столичния градски транспорт. Първото увеличение ще е от 1 март, а второто от 1 септември. Това обяви в понеделник кметът на София Йорданка Фандъкова.

До обещанието за увеличение се стигна по познатия през годините сценарий. Преди месеци транспортните синдикати, един от които се оглавява от дългогодишната общинска съветничка от ГЕРБ Екатерина Йорданова, поискаха вдигане на възнагражденията в транспорта с 30%. Последваха преговори с общината, която още в началото обясни, че едва ли ще има пари за толкова голям ръст. В понеделник сутринта работещи в градския транспорт се събраха на протест пред общината, а няколко часа по-късно дойде и обещанието за увеличение.

То ще струва на бюджета на местната власт 32 млн. лева. „Надяваме се, че с направата на нов бюджет ще има подкрепа и за по-голямо увеличение. В рамките на последните четири години последователно увеличавахме заплатите на работещите в градския транспорт, така че се надявам те да помнят и да оценят това нещо. Даваме си сметка, че им е трудно, ние ценим изключително много нашите шофьори, разбираме техните искания, но това можем да направим засега“, коментира Йорданка Фандъкова.

Градският транспорт на София от няколко години е в лошо финансово състояние. През миналата година се наложи той да бъде подпомогнат с пари от държавния бюджет. Общината отпуска и заеми за транспортните дружества, които не могат да плащат задълженията си. С недостига на средства беше обяснено и отпадането на картите за една линия и за метро от 1 януари.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy