София заплаши с „безпрецедентен отговор“, ако българи не бъдат допуснати в Северна Македония

Служебният външен министър Николай Милков предупреди, че България ще прибегне до „безпрецедентен отговори“, ако Северна Македония реши да не допусне на територията си определени български граждани.

„Ако това си случи, ще бъде безпрецедентно. Нямам информация две страни-членки да са обявили свои граждани за персона нон грата. Това ще е безпрецедентно и ще изисква безпрецедентен отговор“, каза Милков.

Македонският президент Стево Пендаровски поиска по-рано тази седмица да бъде забранен достъпа на „един евродепутат и няколко други лица от България“ до Северна Македония, като се очаква напрежението да се покачи още повече около поклоненията пред паметта Гоце Делчев на 4 февруари.

Милков съобщи, че България ще изиска с нота да осигури достъпа на хората, които пътуват до Северна Македония за поклоненията. Представители на българското посолството там също ще вземат участие в честванията.

„Ключово е гарантирането на сигурността и спокойствието на българите там. Осигуряването на безпрепятствено поклонение и тези чествания на 4 февруари е елемент от това“, каза той.

Отношенията между двете страни достигнаха нова ниска точка тази седмица, след като бе пребит секретаря на българския културен клуб в Охрид „Цар Борис III“ Християн Пендиков.

Милков вече съобщи, че България засега няма да връща в Скопие посланика ни Ангел Ангелов, който бе извикан за консултации след побоя на секретаря на българския културен клуб в Охрид „Цар Борис III“ Християн Пендиков. Oсвен това той предупреди, че България може да се откаже от проектите между двете страни и ще „преразгледа редица компоненти и елементи на нашето двустранно сътрудничество“.

В отговор македонският му колега Буяр Османи коментира, че „България се поддава на провокациите и действията й са непропорционални“.

„България не бяга от диалог“

Милков посочи в петък, че България иска да постигне деескалация и не бяга от диалог.

„Стремим се към такава деескалация, но тя не бива да връща към положението отпреди седмица, защото това би било бетониране на репресията“, посочи Милков.

Предстои и телефонен разговор между служебния премиер Гълъб Донев и премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски

„Заплахи и тормоз“

По думите му гарантирането на сигурността и спокойствието на българите в Република Северна Македония е ключово.

„Проблематично в сегашната ситуация е, че българите в РСМ и лицата с българско самосъзнание нямат доверие в институциите там. Основният проблем е, че всъщност имаме ситуация, в която такива жалби, които те предоставят общо взето не се разглеждат или ако се разглеждат – получават негативен резултат. А в резултат на това – българите, подавали оплаквания, стават жертва на други заплахи и тормоз“, посочи той.

По думите му страната ни трябва да получи уверение, че институциите в РСМ ще встъпят в своите функции и ще правят това, което се очаква от тях – да защитават правата.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy