Спад от 31% на февруарската цена на газа

Цената на природния газ за българския пазар през февруари ще е с 31 процента по-ниска от предишния месец, реши Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в сряда. Регулаторът одобри от 1 февруари 2023 г. синьото гориво да се продава от „Булгаргаз“ на топлофикациите и газоснабдителните дружества за 124.34 лв./МВтч без данъци и такси. През януари цената беше 179.33 лв./МВтч.

Причина за намалението е спадът на борсовите индекси на международните газови пазари, в резултат на мекото време и високата запълняемост на европейските газови хранилища. Това е позволило на „Булгаргаз“ виртуално да нагнети в хранилището в Чирен значително по-евтин газ, което на свой ред сваля средната цена на запасите и се отразява върху цената, тъй като количествата от Чирен са част от пазарния микс. Не се посочва обаче какъв е делът на газовите запаси в доставките.

Близо една трета – 29.17 на сто, от нуждите на пазара се покриват от азерския газ, влизащ през газовата връзка с Гърция. Останалите количества ще бъдат осигурени от трима доставчика на втечнен газ, които са избрани в проведения в края на миналата година търг. Договорите с избраните фирми обаче са месец за месец, а „Булгаргаз“ така и не обяви кои са спечелилите търга, въпреки заявленията за прозрачност.

„Намалението на цената на природния газ с близо 30 % е много благоприятен фактор с ключово значение за потребителите на парно отопление, топлофикационните дружества, индустрията и крайните потребители на синьо гориво“, коментира в края на миналата седмица на откритото заседание за заявлението на „Булгаргаз“ регулаторният шеф Иван Иванов.

Промените в цената на газа няма да се отразят върху утвърдените цени на топлинната енергия до края на отоплителния сезон, допълват от КЕВР.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy