Спасен е забил се в станцията на Мусала парапланерист

Парапланерист, който се е ударил в метеорологичната станция на връх Мусала, е бил спасен от планинската служба и е откаран с военен хеликоптер „Кугър“ в пловдивска болница. Там лекарите го поемат с множество травми.

Планинската служба била сигнализирана за инцидента около 13 часа и поискала съдействието на военното министерство. Екипаж на вертолет „Кугар” от състава на 24-а авиационна база Крумово е излетял два часа по-късно към върха.

Пострадалият е имал късмет и на място му е оказана спешна помощ от случайно намиращ се там травматолог. Съобщено бе за две фрактури на краката и подозрения за счупен таз.

По-късно пострадалият е транспортиран успешно до УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив.

Това не е първата спасителна акция в Рила за тази година. Преди дни планинските спасители помогнаха на пострадал турист, като акцията продължи над девет часа.

За последните две седмици на миналата година са проведени 14 спасителни акции за оказване на помощ на 16 пострадали. В акциите участваха повече от 100 планински спасители, а сред основните причини за инцидентите са подценяването на условията в планината, надценяването на собствените възможности, липсата на планинарска култура и неподходяща екипировка, посочват от Планинската спасителна служба.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy