Спасяват тежко пострадал турист в Рила

Планински спасители провеждат акция по спасяването на тежко пострадал турист в Рила. Два спасителни екипи от Дупница са успели да стигнат до мястото на инцидента под връх Отовица в Рила, където в четвъртък следобед мъж се е подхлъзнал и паднал.
 

Акцията по спасяването му продължава. Започнало е транспортирането на пострадалия.
Кирил Чолаков от планинската спасителна служба в Дупница съобщи пред БТА, че пострадалият е с два счупени крака, има и други травми, но е в добро състояние.
Очаква се по-късно вечерта пострадалият да бъде свален от планината и да бъде откаран в болница.

Същевременно безуспешно премина и днес осемчасовата акция по издирването на друг турист, изчезнал в Пирин на 26 декември. Мъжът се е отправил преди три дни към връх Вихрен и оттогава е в неизвестност, а от два дни се издирва.
Днес в акцията участваха планински спасители от Банско и Благоевград, като в нея беше използван и дрон. 

Планинският спасител Георги Ботев каза пред журналисти, че времето е било по-благосклонно, което е дало възможност спасителите да се изкачат по-високо в планината и да огледат по-широк периметър.

“Видимостта беше по-добра, успяхме да пуснем дрон и вече имаме набелязани места”, каза още Георги Ботев.

Планинският спасител отбеляза, че все още нямат конкретна информация за местоположението на изчезналия в планината турист. Вече се правят планове за действие през утрешния ден, допълни Ботев. 

Акцията продължава и утре при подходящи метеорологични условия. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy