Спорната формула за минималната работна заплата вероятно няма да мине

Спорните промени в Кодекса на труда за минималната работна заплата (МРЗ), които се промъкнаха неочаквано на второ четене в социалната комисия във вторник и взривиха социалния мир, най-вероятно няма да бъдат разгледани от парламента до края на календарната година. Това става ясно от приетия дневен ред на парламента до петък – последният работен ден на депутатите преди Коледната ваканция.

Това означава, че минималната работна заплата ще остане 710 лв. от 1 януари освен ако правителството не приеме предложението на социалното министерство за повишение до 770 лв. Според социалния експерт Хасан Адемов, бивш депутат от ДПС, най-естественият изход от ситуацията е именно кабинетът да вземе решение за 770 лв. от началото на 2023 г.

По предложение на ГЕРБ във вторник социалната комисия гласува минималната работна заплата да се определя като „брутна“, а не като „основна“, както е в момента, което означава, че в сумата занапред трябва да влязат добавките като клас „прослужено време“, нощен труд и др. Така щеше да се окаже, че по-възрастните служители с по-висок стаж ще получават по-малко увеличение при повишаването на минималната заплата, а хората с по-ниски допълнителни плащания – по-голямо. Освен това, ако няма ръст на заплатата, повечето хора биха усетили реално намаление. Новата формула щеше да обърка и изчисляването на много социални плащания.

„Продължаваме промяната“ имаше идентично предложение на това на ГЕРБ, а депутатът от групата Искрен Арабаджиев дори защити идеята за брутна МРЗ. 

„Никога не сме предлагали класът за стаж и професионален опит да отпадне. Въвеждането на „брутна“ МРЗ има своите аргументи, но смятаме, че разговорът за това в момента не може да се проведе в зала, тъй като изисква допълнителна работа по формиране на дефиниция какво означава брутна МРЗ и не можем в рамките на този кратък срок да приемем такава промяна“, коментира Арабаджиев в сряда.

Оказа се обаче, че позицията, която групата на ПП ще подкрепи, е МРЗ да остане „основна“ заплата. „МРЗ да бъде основна, както досега, като върху нея да се начисляват класът и всички други постоянни възнаграждения, а стойността ѝ да се определя като 50% от средната работна заплата за първите 2 тримесечия от текущата година. Това е позицията на „Продължаваме промяната“ и именно това предложение ще подкрепим на второ четене във връзка с предложените промени в Кодекса на труда“, казаха от партията в официална позиция по случая.

От нея става ясно още, че темата най-вероятно изобщо няма да стигне до второ четене преди началото на новата година. „Виждате, че в дневния ред на Народното събрание мнозинството сложи Кодекса на труда като 9 точка. Въпреки че с колегите от БСП имахме желание, с гласовете си не успяхме да я преместим като точка 2. Заради поредността ѝ в дневния ред най-вероятно няма да може да бъде разгледана в рамките на тази седмица и календарна година“, казаха от ПП.

Темата вероятно ще възникне по време на гласуването на удължителния бюджетен закон в четвъртък, защото и в него има предложение за вдигане на МРЗ чрез определянето й като 50% от средната заплата. То обаче вече веднъж бе отхвърлено от бюджетната комисия като недопустимо, тъй като изисква допълнителни разходи, а няма гласуван държавен бюджет за 2023 г.

„ГЕРБ, „Продължаваме Промяната“, „Демократична България“, „Български възход“ и ДПС блокираха увеличението на минималната работна заплата“, коментира в сряда лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в парламента с участието на представители на КНСБ.

Лидерът на БСП коментира, че четвърта точка в декларацията с приоритети, предложена от „Продължаваме Промяната“, е минимална заплата 50% от средната. Няма думата „брутна“, няма отпадане на класа, посочи тя. „Между това, което са ни дали, и това, което правят вчера и днес, има тотално разминаване. Да вземат да се определят какво искат и когато сутрин кажат нещо, да го държат до обяд, до вечерта, до другия ден. Това би било сериозен разговор“, добави Нинова.

Българската стопанска камара излезе с позиция, че не е работа на законодателя да определя размера на минималната работна заплата. А синдикатите реагираха гневно на включването на класа в минималната заплата с известния си лозунг: „Който маха клас, пада от власт“.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy