Спорът за управлението на болницата във Велинград отново разпали протести

Работещи в общинската болница във Велинград излязоха в сряда на протест заради отстраняването на управителя на лечебното заведение д-р Данчо Гурдев и вписването на новия директор д-р Заприн Пепелов при висящо съдебно дело. Смяната в ръководството на болницата беше гласувана от Общинския съвет през февруари, като още тогава се надигна недоволство сред местните. Гурдев беше освободен на 23 февруари с 15 на 12 гласа, като смяната му беше подкрепена от ДПС и мнозинството съветници от ГЕРБ, но трима души от партията на Бойко Борисов напуснаха групата в знак на несъгласие и станаха независими.

Смененият управител и представители на „Продължаваме промяната“ заподозряха опит за овладяване на болницата в полза на частни интереси, визирайки частната болница „Здраве“. Частната болница дели един двор с общинската и е собственост на бизнесмена Михаил Тиков, притежател на най-голямата верига болници в страната, част от които са „Софиямед“, „Бургасмед“, „Пълмед“.

Смяната на управлението в общинската болница беше спряна от жалба на областния управител Трендафил Величков. Въпреки висящия спор, вчера новият управител д-р Пепелов е бил официално вписан в Търговския регистър като нов директор на болницата. Официалният мотив за това е, че актовете на принципала на болницата не подлежат на съдебен контрол.

Решението, обаче, изкара лекари, медицински сестри и санитари на едночасов предупредителен протест от 10 до 11 часа в сряда, като протестиращите се заканиха да излизат всеки ден.

Депутатът от „Продължаваме промяната“ Петър Куленски съобщи, че късно снощи е подал сигнал до министъра на правосъдието Крум Зарков за незаконните действия на служителите на Агенция по вписванията, които въпреки наличието на висящо съдебно дело по жалба на областния управител на Пазарджик са заличили д-л Гурдев като управител на МБАЛ Велинград.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpkulenski%2Fposts%2Fpfbid02QpCxqFQPm3zUtGfPZZ2FceBYpLEGkTAGcqo43qTtbgAxjuHtSMsPVL4FwRBKCPSfl&show_text=true&width=500″ width=“500″ height=“627″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“></iframe>

Куленски ще постави въпроса и на парламентарен контрол в новото Народно събрание и ще призове министъра на правосъдието да назначи проверка на действията на Агенцията по вписвания по казуса.

Според самия Гурдев случващото се „показа за пореден път инструментите на мафията“, с която се бори не от днес.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fniki.gurdevi%2Fposts%2Fpfbid02D9m1jvaMST2CKfe1ZUWB54knmZZe7b5ZW1vxTAkspyqiDhyfBorGNhGodvnp9rrpl&show_text=true&width=500″ width=“500″ height=“250″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“></iframe>

 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy