Станишев ще работи за смяна на ръководството на БСП, търси „съпротивителни сили“

Евродепутатът и бивш председател на ПЕС Сергей Станишев обяви, че си поставя за цел да работи за промяна в БСП, а по думите му тя минава през смяна на сегашното ръководство на партията. Тази негова заявка не е изненада, той като той от години е един от противниците на настоящия лидер на партията Корнелия Нинова.

„Сега предстои конгрес, аз ще направя всичко по силите си да се събудят съпротивителните сили“, каза той пред журналисти по време на традиционното събитие, организирано от него – новогодишна баница с късмети.

По думите му се увеличава кръгът от негови съмишленици, които смятат, че в партията е необходима промяна. „Но не знам дали е назрял моментът. Конгресът ще го покаже. Някои хора, които преди подкрепяха Нинова, сега не я“, добави Станишев.

Той обаче отказа да каже дали би се кандидатирал отново за лидер на БСП – пост който заемаше до 2014 г: „Аз ще бъда човек, който ще търси съмишленици за каузата. Времето ще покаже в каква роля“.

„Проблемът не е само Корнелия Нинова. Проблемът е политиката, която беше наложена и се приема от немалка част от партията“, каза Станишев.

Той цитира социолог, който му казал, че „преди БСП беше сложна и голяма, сега е проста и малка“. „Трябва да положим усилия да си приберем цялото разнообразие“, добави той.

Станишев подчерта, че не може каузата да бъде просто да се свали Нинова от лидерския пост и на нейно място да дойде друг. Но призна, че според него промяната в партията трябва да започне именно със смяна на ръководството.

Нинова лиши най-бедната страна в ЕС от лява партия

„Големият грях на Нинова е, че лиши най-бедната страна в ЕС от лява партия. Този грях е не само пред партията, а и пред държавата. Така тя лишава българския политически процес от възможността да изпълни неговата задача – да води страната напред на два крака. Вместо дебат ляво – дясно, ние затъваме в популизъм, национализъм и маргинализация. Да оставиш страната с най-големи неравенства в ЕС без левица е престъпление“, каза той.

По думите му сегашното ръководство на БСП е взело осъзнатото решение да „отвлече партията от лявото и да я позиционира в национализма, консерватизма и традиционализма“ и безперспективно да се бори с ВМРО и „Възраждане“ на техен терен.

Станишев определи като „твърде унизителен“ опитът на БСП да реализира третия мандат и организираната от Нинова „лидерска среща“:

„Борисов отиде на срещата, за да легитимира себе си и партията си и да излезе от изолация. Там присъстваха лидерите на ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“ – достатъчен брой депутати за управляващо мнозинство. Никой от тях не пожела това да се случи с мандат на БСП. Въпреки видимото желание на лидера на левицата. Епохата „Нинова“ приключи със собствения й отказ от мисията на БСП да бъде алтернатива на Борисов и модела ГЕРБ. След всички години на яростна опозиция, накрая Нинова показа склонност да дари мандата срещу скромно участие в правителството на върхушката на БСП“.

Той прогнозира, че и в следващия парламент ГЕРБ няма да влезе в коалиция с БСП, въпреки заявката на Борисов, че това е възможно. „Бойко Борисов ползва левицата като заплаха за ПП и ДБ, а БСП ще заплати тази цена с резултата си на изборите“, каза Станишев.

Новото обединение вляво щяло да даде алиби на Нинова

Макар да е противник на Нинова, Станишев беше сред левите политици, които не се появиха на срещите, на които се зароди идеята за алтернативно на БСП ляво обединение. Сега той обясни и защо е решил да не участва в тази инициатива:

„Уважавам всяко усилие за диалог и за взаимодействие между левите хора, но там има такива с различни интереси и виждания – едни с идеята за промяна на БСП, други с предложения за явяване на следващи избори. Обявяването на идеята за участие в предстоящия вот даде идеално алиби на Нинова точно преди конгреса на БСП. Тезата за предателството отново ще прозвучи, а това ще капсулира партията и ще я направи глуха за идеи, за политики и вътрешни реформи“.

Плъзгането по популизма от страна на големите партии е голяма грешка

Станишев определи като дума на 2023 година думата „избори“. Той не е особен оптимист и смята, че шансовете за кабинет след поредните парламентарни избори са 50:50, защото всяка партия ще преценява за участието си в управлението или не въз основа на перспективата за местния вот през есента.

„Политическите сили в България не дават перспектива на хората и на страната. Ние не сме изключение от световната тенденция на разделение и фрагментация на обществото. От широк консенсус в много държави се стигна до жестоко противопоставяне, вземете за пример САЩ и тихата „гражданска война“ между демократи и републиканци. За разлика от САЩ обаче, България е с крехка икономика и все още млада демокрация. Това, за което аз лично ще работя и призовавам всички отговорни български политици, е да се опитаме да променим средата и да възстановим диалога и обществения консенсус“, добави той.

По думите му партиите у нас са загубили ролята си на гарант за вече постигнати обществени консенсуси. „От Истанбулската конвенция до еврозоната и президентската република, става дума за евтин популизъм и опция за изява на маргинализирани политически играчи. Плъзгането по популизма от страна на големите политически партии е тежка политическа грешка, защото така те разрушават тъканта на обществото и губят избори. Красноречив е примерът с БСП“, каза Станишев.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy