Стойчо Кацаров: Средствата за здравната система са се удвоили, не и качеството

„Нищо съществено не се случи в сектор Здравеопазване през тази година, което на фона на състоянието на здравната система не е добра новина.“ Това каза пред БНР във вторник бившият министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Целта на здравната система не са заплатите на доставчиците на здравни услуги, изтъкна той и критикува опита за ръст на заплащането в здравеопазването по начина, по който бе предприет през настоящата година.

„Опитът да се увеличават заплатите на всички, да се уравняват заплатите на всички, е грешен подход. Той няма да подобри качеството на медицинската помощ и няма да улесни достъпа на гражданите до медицински услуги“, посочи Кацаров.

Средствата за здравната система са се удвоили, но не се е удвоило качеството на медицинската помощ, нито два пъти по-лесен е станал достъпът на гражданите, смята той.

Не е работа на държавата или на Здравната каса да се занимава със заплатите на медиците – това е пазарна величина, допълни бившият здравен министър.

Според него е бил изпуснат моментът за създаването на модерна детска болница, след като бе спряно решението в такава да се превърне Правителствена болница. Кацаров не е оптимист за бъдещето на националната детска болница и определи ситуацията като „цялостна бъркотия“.

„Нашите деца продължават да се лекуват в мизерните условия на болница „Иван Митев“. Решението с Правителствена болница беше перфектно – луксозна сграда, която можеше да приюти децата. Не съм оптимист.“

„Формално всяка политическа партия има интерес да се изгради детска болница. Тук се намесват други интереси, свързани с корупция, с неумение да се управлява здравната система“, коментира Стойчо Кацаров.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy