Столична община ще чака съдебно решение, за да плати за разменените бебета

Столична община ще изчака решението на съда за размера на обезщетенията, които трябва да получат родителите на двете разменени бебета в болница „Шейново“. Това стана ясно днес от изказванията на общински съветници в Столичния общински съвет (СОС) по казуса.

В понеделник адвокатите на двете семейства поискаха по 300 000 лв. обезщетение. Те внесоха искане за уреждане на въпроса в общинската болница „Шейново“ със споразумение.

Очевидно такова обаче няма да бъде постигнато и ще трябва да се мине през съдебна процедура.

„Това са едни от най-трудните случаи, когато трябва да се вземе решение по справедливост. В такива случаи компетентен е българският съд, който изяснява фактическата обстановка с множество разпити“, коментира заместник-председателят на здравната комисия в СОС и общински съветник от БСП Милка Христова, която е и юрист, пред бТВ.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Flawyerhristova%2Fposts%2Fpfbid02KJiUUfYfVYEwn1N1iVFE2QqZU76kRF2WhFSzeepV76kd8YMrvoH2471Tu97uHKMPl&show_text=true&width=500″ width=“500″ height=“642″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“></iframe>

Според нея Столичният общински съвет няма компетенцията да реши случаят.

„Ако претенцията бъде насочена към общинската болница, която след това се обърне към нас за одобрение и решение, взимане на такова решение без съдебна санкция няма да бъде законосъобразно. Досегашната ни практика е да одобряваме търговските отношения на нашите дружества, но когато се приключи цялата законова процедура и имаме налице съдебна преценка. В такива случаи ние обикновено даваме съгласие с цел да се спести публичен ресурс – допълнителни разноски по изпълнителното производство“, обясни Милка Христова.

Общинският съветник от „Демократична България“ и член на здравната комисия в СОС Яна Тодоранова също смята, че преди да се одобри сумата от СОС ще трябва да се мине през съдебен контрол.

„Процедурата е много ясно разписана. Човешкото страдание може много трудно да бъде остойностено. Важно е, че вече има троен контрол в болницата, така че в следващи случаи рискът от подобна грешка да се сведе до минимум“, коментира председателят на здравната комисия в СОС д-р Антон Койчев (ГЕРБ/СДС).

Адвокат Стоян Стойков, който защитава интересите на едното от семействата, каза, че всяко от тях претендира по 300 000 лева за причинени неимуществени вреди. Той посочи, че първоначално предложението ще бъде за извънсъдебно споразумение и доброволно изплащане. Ако цялата сума не бъде одобрена, предстои съдебна битка, каза адвокат Стойков.

По думите му разговорите между адвокатите на двете семейства и юристите в болница „Шейново“ за изплащане на обезщетения са започнали още на 3 януари – 10 дни преди бебетата да бъдат върнати на биологичните им родители.

„Tогава, както и сега, претенцията, след като я обсъдих обстойно с моите доверители, погледнах кръга засегнати лица, анализирах всичко това и смятам, че една сума от 300 000 лева би била справедлива в този вариант“, каза адвокат Стойков пред бТВ.

Двете момиченца бяха родени на 13 септември 2022 г.- в болница „Шейново“, но веднага след раждането им са разменени. Една от майките се усъмнява, че това не е нейното дете два месеца по-късно. След направен ДНК тест това се потвърждава. В началото на декември беше даден гласност на случая, а размяната на бебетата и връщането им на биологичните им родители стана четири месеца по-късно – на 13 януари 2023 г.

След щастливата развръзка сега остава да се уточни размера на обезщетенията.

Според съдии, които гледат дела за вреди, разумното обезщетение в случая би било не повече от 40 000 лв.

„Все пак противоправното състояние е продължило 4 месеца, а страданията са били в кратък период, след като семействата са узнали за размяната“, обясни магистрат пред изданието „Сега“, чието име не се споменава.

Той обясни, че в случая има и съпричиняване, тъй като майките са имали гривна и са могли да видят тази на бебето.

„300 000 лв. се присъждат за много тежки увреждания, като будна кома, парализа и т.н. Дори за смърт не се присъждат 300 000 лв. обезщетение“, каза съдията.

Според него съдебната практика категорично дава в пъти по-големи обезщетения за телесни увреждания, отколкото за стрес или уронено добро име и други подобни морални страдания.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy