Столтенберг: Войната ще е продължителна, нужен е дългосрочен план за западна подкрепа на Киев

Русия не се отказва от плановете си да установи контрол над Украйна, затова е необходим дългосрочен план за западната подкрепа за Украйна, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред Би Би Си.

„Трябва да сме подготвени за дълъг период от време, защото, както забелязахте, Русия няма намерение да се откаже от основната си цел – да поеме контрола над Украйна“, каза Столтенберг.

Според него успехите на украинската армия не бива да създават измамно усещане за предстояща победа на Киев.

„Украинските войски контраатакуват от месеци, но също така знаем, че Русия е мобилизирала и попълнила редиците на армията, а много от мобилизираните сега преминават обучение. Всичко това подсказва, че те се подготвят за продължаване на войната и за евентуален опит за нова офанзива“, каза той.

„Повечето войни завършват с мирни преговори. Това вероятно ще се случи и в тази война. Но знаем, че условията, при които ще бъде сключен мирът за Украйна, зависят изцяло от баланса на силите на бойното поле“, заяви генералният секретар на Северноатлантическия пакт.

Осигуряването на военна подкрепа за Украйна е единственият начин Русия да бъде убедена да започне преговори с нея като суверенна държава, допълни той: „Ако искаме мирен договор да утвърди позицията на Украйна като суверенна, независима и демократична държава в Европа, трябва да й осигурим подкрепа. Включително и военна подкрепа, защото това е единственият начин да убедим Русия да седне на масата за преговори и да признае Украйна като суверенна, независима европейска държава“.

През ноември украинският президент Володимир Зеленски представи пред лидерите на държавите от Г-20 „формула на мира“ от 10 точки, която би могла да доведе до прекратяване на войната. Москва отказа да обсъжда това предложение.

„Излагайки всякакви идеи и „формули на мира“, Зеленски храни илюзията за постигане с помощта на Запада изтеглянето на нашите войски от руската територия на Донбас, Крим, Запорожие и Херсонска област, плащането на репарации от страна на Русия, признаване на „вина пред международни трибунали“ и т.н. Разбира се, ние няма да говорим с никого при такива условия“, коментира тогава руският външен министър Сергей Лавров.

По-късно в интервю за „Икономист“ Зеленски заяви, че Киев няма друг избор, освен да се бори за възстановяване на границите на страната от 1991 г.

 

P { margin-bottom: 0.08in }

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy