Столтенберг: Доставката на изтребители за Украйна засега не е спешен въпрос

Доставката на изтребители за Украйна засега не е спешен въпрос, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на двудневното заседание на министрите на отбраната от алианса в Брюксел, предаде БТА.

По думите му е спешно да се доставят бронирани машини, танкове и боеприпаси, както вече бе обещано. Важно е не само да се осигурят нови видове оръжие, но и да има поддръжка за вече изпратените способности, посочи Столтенберг.

Според него е необходимо страните от НАТО да повишат производството на боеприпаси, за да осигурят необходимите количества за украинските въоръжени сили, а и за да запълнят собствените си запаси.

Нито НАТО, нито страните от алианса са част от конфликта в Украйна. Осигуряваме подкрепа за Украйна, която се самоотбранява, след като бе нападната от Русия. Украйна има право на самозащита, както предвижда Уставът на ООН. Видът на осигуряваната помощ зависи от развитието на войната, отбеляза Столтенберг. Не виждаме признаци руският президент Владимир Путин да се готви за мир, напротив – подготвят се още нападения. Затова е още по-важно страните от НАТО и партньорите на пакта да осигурят още повече подкрепа за Украйна, обобщи той.

Очаква се днес и утре военните министри да обсъдят необходимостта от повишаване на инвестициите за отбрана и защитата на критичната инфраструктура.

По повод очакваното приемане на Швеция и Финландия в НАТО Столтенберг посочи, че въпросът не е в едновременното им присъединяване към алианса, а във възможно най-скорошното им приобщаване към военнополитическия съюз. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy