Столтенберг: Черно море е много важно за НАТО, следим обстановката внимателно

0

Черно море е много важно за НАТО, следим обстановката там внимателно, заяви днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг пред комисията на Европейския парламент по външни работи.

Осъждаме излизането на Русия от зърнената сделка и приветстваме усилията на Турция да възстанови изпълнението на споразумението, добави той. Столтенберг отбеляза, че е разширено въздушното наблюдение на съюзниците над Черно море, а в България и Румъния са разположени батальони на пакта. Удвоихме броя на батальоните по източния фланг, ще направим необходимото за защитата на всяка педя от земята на алианса, посочи генералният секретар.

По неговите думи няма признаци за умишлени действия от страна на Русия по случая с падането на отломки от дрон в Румъния. Води се разследване, Румъния запозна със случая съюзниците в НАТО, добави той.

Столтенберг настоя, че украинското контранастъпление напредва и надхвърля очакванията. Той предупреди, че това ще бъде кървава и трудна битка. По неговите думи не може да се предвиди как ще се развият събитията. Генералният секретар не изключи загуби от украинска страна и настоя подкрепата за Киев да продължи при всички обстоятелства. Покрепата за Украйна не е възможност, а необходимост, обобщи Столтенберг.

Очакваме тази година съюзниците в НАТО да повишат отбранителните разходи с осем на сто – това е най-голямото увелинение от десетилетия, заяви днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг в изслушване пред комисията на Европейския парламент по външни работи.

По неговите думи руският президент Владимир Путин е допуснал поне две грешки с нахлуването в Украйна – подценил е украинците и отговора на алианса. Държавите от НАТО и ЕС оказват невиждана помощ на Киев с артилерия, дълекобойни ракети, противовъздушна отбрана, боеприпаси и подготовка, отбеляза той. Столтенберг приветства Дания, Холандия и Норвегия за изразената готовност да предоставят на Украйна изтребители Ф-16, както и държавите, където украинските летци ще бъдат обучавани.

Украинците постепенно си възвръщат завзети земи, това е трудна битка, но пробиха руските защитни линии и напредват, обобщи Столтенберг. Той посочи, че пътят на Украйна към НАТО е бил съкратен с решенията от срещата на върха на пакта във Вилнюс през юли и на Киев няма да се наложи да изпълнява План за действия за членство.

През 2021 г. Путин предложи НАТО да подпише документ, че повече няма да се разширява – като предварително условие Русия да не нахлува в Украйна. Естествено, не подписахме такъв документ и не последвахме искането му НАТО да изтегли инфраструктурата си от държавите, присъединили се към алианса след края на Студената война. С войната в Украйна Путин очакваше да ограничи НАТО, а постигна обратното – пактът разшири присъствието си по източния фланг, прие Финландия и скоро очаква да приветства присъединяването на Швеция. Очаквам парламентът на Турция да ратифицира шведското членство по-късно тази есен, възможно най-скоро, добави генералният секретар.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy