Страните от ЕС се споразумяха за нови санкции срещу Русия

Нов, девети пакет санкции срещу Русия, ще наложи ЕС. За това се споразумяха страните членки, съобщи чешкото председателство. Към момента не е ясно какви точно ще са те. Процедурата ще бъде завършена писмено без повече обсъждания, а самите мерки ще бъдат обявени при обнародването им. Това е трети пакет санкции през последните шест месеца.

Сред част от предложенията на ЕК, обявени миналата седмица, бе забрана за влизане на територията на съюза на около 200 официални руски представители, както и замаразяване на активите им. Сред тях са министри, представители на политически партии и военни. Вероятно ще бъде наложен по-сериозен контрол и върху износа на някои стоки, както и ограничаване на излъчването на руски пропагандни канали.

Съгласието по новите санкции бе постигнато в четвъртък вечерта. По-рано бе съобщено, че има разногласия по бъдещите мерки. Спорът бе по въпроса дали ЕС трябва да улесни износа на руски торове през европейски пристанища, дори в случай, че компаниите производители на торовете са притежавани от вкарани в черен списък олигарси. Някои страни твъряха, че въведените ограничения застрашават продоволствената сигурност на развиващите се страни, а други, че тяхното разхлабване би позволило на руските олигарси, които притежават предприятия за производство на торове, да заобикалят наложените срещу тях санкции.

Досега обект на санкции са над 1240 физически и 118 юридически лица, свързани с Русия, включително президентът Владимир Путин и хора от най-близкото му обкръжение.

Москва ще разшири търговското си сътрудничество с нови партньори, включително като увеличи рязко износа на газ за Китай, за да се пребори със западните санкции. Това заяви руският президент часове преди да бъде съобщено за новите ограничения.

В телевизионно обръщение той обеща, че пенсиите и минималната заплата ще продължат да се увеличават.

„Ще премахнем ограниченията в секторите на логистиката и финансите. Нека да ви припомня, че с въвеждането на санкциите Запада се опита да изтласка Русия в периферията на световното развитие. Ние обаче никога няма да поемем по пътя на самоизолацията. Напротив, ние разширяваме и ще разширяваме сътрудничеството си с всички, които имат интерес от това“, каза Путин.
 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy