Странни действия на „Булгаргаз“ по иск за 40 млн. лв. срещу ТЕЦ Варна

Странни действия е предприело назначеното от служебното правителство ръководство на „Булгаргаз“ по заведено от предшествениците му съдебно дело за неплатени 40 млн. лв. за доставен газ от ТЕЦ „Варна“, в която мажоритарен дял има почетният лидер на ДПС Ахмед Доган. С неявяване на представители на държавното газово дружество, както и такива на електроцентралата заседание по делото, разглеждането на случая е отложено и на длъжника е дадено допълнително време за действия. Случилото се е описано в протокол от заседание на Варненския окръжен съд, проведено на 9 ноември 2022 г. Документът с коментар бе публикуван от адвокат Методи Байкушев във фейсбук страницата му в събота, след като по-рано през седмицата шефът на „Булгаргаз“ Деница Златева съобщи, че дружеството съди ТЕЦ „Варна“ за дълга. Това е вторият такъв път, първият дори й бяха запорирани сметките, но централата се издължи чрез продажба на борсата на бъдещо производство на ток.

От протокола по сегашния случай става ясно, че ТЕЦ „Варна“, която премина на синьо гориво, не си е плащала за доставените от януари до април 2022 г. количества газ. Централата е поискала от предишното ръководство на „Булгаргаз“ разсроченото погасяване на дълга си, но графикът не е приет от държавното дружество, което иска плащане накуп. Това не става и „Булгаргаз“ подава искова молба, с която си търси над 40 млн. лв., включващи главница, лихви, неустойки и такси по издадени фактури. ТЕЦ „Варна“ не отговаря на иска, а Варненският окръжен съд насрочва първо заседание за 9 ноември 2022 г.

На него обаче не се явява представител на нито една от двете страни. Вместо това „Булгаргаз“ внася молба, с която иска да не се дава ход на делото, защото не е готова съдебно-счетоводна експертиза, което обаче не се приема като довод от съда. Резултатът е отлагане на заседанието за 3 февруари 2023 г.

Според адвокат Байкушев новото ръководство на „Булгаргаз“ е действало в ущърб на дружеството и е дало време на длъжника си. А вместо това е можело да поиска бързо неприсъствено решение на съда, което се постановява веднага, без да има нужда от допълнителни заседания, събиране на доказателства и т.н.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmetodi.baykushev%2Fposts%2Fpfbid02Dvojy2M7zcweTwqpRPmXyv2v3XpzSiTTiWAkpYmrvLW1ErFiNVCd3W1YbCndBVoWl&show_text=true&width=500″ width=“500″ height=“570″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“></iframe>

„И най-важното – то е необжалваемо. Веднага след като има неприсъствено решение, Булгаргаз може да поиска издаване на изпълнителен лист и да запорира сметките на ТЕЦ Варна или да изнесе ТЕЦ-а на публична продан. От правна гледна точка това е най-бързият и ефективен път за събиране на дължимите пари“, посочва той.

Адвокакът отбелязва подадената вместо това молба да не се даде ход на делото заради неизготвената експертиза като „удивително неадекватно от юридическа гледна точка“ решение. Липсата на експертиза не е пречка за постановяване на неприсъствено решение; не е и основание да не се дава ход на делото в първото заседание, коментира Байкушев в синхрон с решението на съда.

Според него възможните причини за този подход на „Булгаргаз“ са „тотална некомпетентност на сегашното ръководство“ или „услуга към Доган от ръководство на „Булгаргаз“ с цел да му се даде повече време, през което да не трябва да плаща“.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy